Frykter nordmann døde av kugalskap

En mann i midten av 50 årene som døde i forrige uke på Aker sykehus kan være det første norske offeret for kugalskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kugalskap

  • KugalskapKugalskap og Creutzfeldt- Jakobs' sykdom (CJD) inngår i samme sykdomsgruppe.
  • Mennesker som spiser kjøtt fra dyr smittet av kugalskap, kan bli smittet av CJD.
  • Sykdommen angriper hjernen, og forårsaker demens, funksjonshemming og død.
  • Inkubasjonstida kan være lang, anslagsvis 15 - 20 år.

I helgen ble en 14 år gammel jente i England landets 76. offer for den forferdelge sykdommen. Britiske myndigheter frykter at hele 136.000 mennesker kan rammes av Creuzfeldt-Jakobs syndrom i de neste 40 årene.

I kveld skriver Aftenpostens nettutgave at kugalskapen kan ha tatt sitt første menneskeliv i Norge.

- Jeg kan bekrefte at vi hadde ne pasient som døde forrige uke hvoir diagnosen høyst sannsynlig er Creuzfeldt-Jakob. Vi vet imidlertid ikke om det er den smittsomme varianten. Det vet vi først når resultatene fra obduksjonen og prøvene fra Ullevål foreligger, sier fungerende sjeflege Ewa Ness ved Aker sykehus til Aftenposten.

Mannen som døde skal ifølge Aftenposten ha vært syk i et halvt års tid. Han skal ha vært i utlandet fløere ganger og kan der ha spist infisert kjøtt.

Ekspertene advarer nå mot smittefrykt.

- Kugalskap er jo aldri blitt påvist i kjøtt i Norge, og mulgiheten for å bli eksponert for dette i landet er svært liten, sier overlege Hans Blystad ved Statens institutt for folkehelse til Aftenposten.

Det har tidligere vært flere dødsfall på grunn av Creuzfeldt-Jakobs i Norge, men samtlige har vist seg å skyldes den såkalte sporadiske avrianten, som oppstår av ukjente årsaker og ikke skyldes infisert kjøtt.

(Dagbladet.no)