Frykter nordmen skal begå terror i Norge - flere sympatiserer med Den islamske stat i Norge

PST bekrefter at etniske nordmenn slutter seg til det radikale islamske miljøet, og mener det er stor sannsynlighet for at de vil utføre islamsk terror i Norge.

TERROR-FRYKT :  - Det er sannsynlig at det innenfor de kommende 12 månedene kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TERROR-FRYKT : - Det er sannsynlig at det innenfor de kommende 12 månedene kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overfor Dagbladet bekrefter PST-sjef Benedicte Bjørnland at det er grunn til å frykte at radikale islamske nordmenn nå vil utføre et terroranslag i Norge.

- Vi mener trusselbildet er skjerpet. Det er sannsynlig at det innenfor de kommende 12 månedene kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Hun sier rett ut til Dagbladet at det nå er større sjanse for at norske islamister skal slå til og utføre terror i Norge, enn at det ikke kommer et terroranslag i Norge.

Radikalt islamsk miljø - Trusselbildet er skjerpet. Det skyldes både den oppfordringen som Abu Muhammad al-Adnani, (talsmann for Den islamske stat, tidligere kjent som ISIL, red.anm.) kom med den 21. september i år, sier Bjørnland.

Samtidig viser hun til terrorattentatene som de siste ukenehar skjedd i Australia, Canada, USA og Storbritannia.

Benedicte Bjørnland bekrefter at det radikale islamske miljøet i Norge øker, og at personer fra hele landet slutter seg til terror sympatisørene.

- Flere - både etniske nordmenn og kvinner og menn av annen etnisk bakgrunn - slutter opp om det ekstremistiske radikale islamske miljøet i Norge. Dette er ikke lenger et fenomen i Oslo og det sentrale østlandsområdet. I dag ser vi at det rekrutteres kvinner og menn til det radikale islamske miljøet fra hele landet, sier PST-sjefen.

Norske konvertitter Bjørnland vil ikke tallfeste det PST beskriver som et radikalt islamsk miljø i Norge, utover det faktum at det er multikulturelt og at flere etniske norske konvertitter er sentrale i miljøet.

Dagbladet har opplysninger som viser at det ekstreme radikale islamske miljøet i dag blir anslått å være på mellom 150 og 200 personer.

- Har PST kunnskap om et konkret planlagt terrorangrep mot Norge?

- Nei, vi har ikke kunnskap om ett konkret angrep. Men det er en klar økning av ISIL- (nå Den islamske stat) sympatisører i Norge, sier Bjørnland.

Kriminell bakgrunn PST har tidligere bekreftet at minst 60 personer med norsk tilknytning har reist fra Norge til Syria og sluttet seg til radikale islamske grupper. 

Dagbladet får bekreftet at det trolig er langt flere som har reist til Syria og sluttet seg til Den islamske stat (ISIL), og at PST ikke har full oversikt over de med norsk tilknytning - etniske konvertitter og personer med annen etnisk bakgrunn.

- Har mange av dem som er en del av dette miljøet har en kriminell fortid?

- Noen av dem har en kriminell bakgrunn, bekrefter Bjørnland.

Minst 11 av nordmennene som har reist til Syria har blitt drept der.

For kort tid siden reiste et yngre par fra Levanger til Syria. Både kvinnen og mannen skal for kort tid siden ha konvertert til islam. De skal nå ha sluttet seg til de ytterliggående islamistene i Syria. Dagbladet er også kjent med at det har reist personer fra Nordvestlandet og Nord-Norge til Syria.

Flere arnesteder Tidligere har arnestedene for de radikale islamistene i Norge vært i Oslo, Bærum, Drammen, Larvik og Fredrikstad. Nå ser PST at miljøet tiltrekker seg folk fra hele landet. Med ett eller to unntak skal nå samtlige norske fylker være representert. Enten islamister som har reist til Syria, eller som har sluttet seg til det radikale islamske ekstremist miljøet i Norge.

Benedicte Bjørnland vil ikke karakterisere situasjonen som dramatisk, til tross for at PST i går gikk offentlig ut og bekreftet at det er større sannsynlighet for et terroranslag i Norge, enn at det ikke skjer et terroranslag.

- Det er vår oppgave å analysere og gi råd. PST mener det er mulig å redusere faren for terror, ved å sette inne de nødvendige tiltakene. Vi må bli flinkere til å forebygge, sier Benedicte Bjørnland.

Hun vil ikke si noe om hvilke andre tiltak enn forebygging ,PST mener bør iverksettes.

OPPFORDRER TIL TERROR:  En av lederne i Den islamske stat, Abu Muhammad al-Adnani, oppfordrer til terror mot vesten.
OPPFORDRER TIL TERROR: En av lederne i Den islamske stat, Abu Muhammad al-Adnani, oppfordrer til terror mot vesten. Vis mer