<strong>FUNNET DREPT:</strong> Martines antatte drapsmann har kunnet gjemme seg i Jemen, og har hittil vært utenfor rekkevidde for både Norge og Storbritannia. Foto: Privat
FUNNET DREPT: Martines antatte drapsmann har kunnet gjemme seg i Jemen, og har hittil vært utenfor rekkevidde for både Norge og Storbritannia. Foto: Privat Vis mer

Frykter Norge blir et «straffeparadis»

Arild Stokkan-Grande (Ap) frykter vi bare får flere og flere saker der antatt gjerningsmann stikker av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utspillet kommer etter et forslag framsatt av Odd-Petter Magnussen, far til drepte Martine Vik Magnussen, i Dagbladet i går. Magnussen foreslo en ny ordning for straffeforfølgelse på tvers av landegrenser. Norges fremste ekspert på feltet, Hanne Sophie Greve, ga også sin støtte til forslaget.

- Jeg mener vi må tenke nytt når det gjelder internasjonalt samarbeid for å straffeforfølge kriminelle, sier stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) til Dagbladet.

Flere saker - Vi må regne med en stadig økning i antall slike saker. Med økt migrasjon er alle land i realiteten hverandres naboland. Folk reiser som aldri før gjennom studier, kjærlighet og jobb. I Norge har vi etterhvert sett mange eksempler på slike saker, sier Stokkan-Grande.

Han henviser til både Martine-saken, saken der irakiske Osman Omer Osman er dømt i Irak for drapet på norske Marita Strøm, og Mulla Krekar-saken - der Norge ikke har kunnet utlevere Krekar grunnet antatt fare for hans liv. Alle saker som er blitt vanskeligere å håndtere siden de involverer flere land.

- Det kunne blitt opprettet en domstol i tilknytning til Strasbourg. Der kunne de som hevder å være utsatt for overgrep fått reist sin sak, og man kunne sikret en rettferdig rettsak uten fare for tortur og dødsstraff. Når det gjelder soning kunne man kommet frem til avtaler som sikrer menneskerettighetene. Slik ville ofrene sett at det internasjonale samfunnet ikke vender dem ryggen, sier Stokkan-Grande.

«Straffeparadis» Han mener det utfordrer folks rettsoppfatning dersom kriminelle slipper unna straffeforfølgelse ved å flytte til et annet land.

<strong>- MÅ TENKE NYTT:</strong> Arild Stokkan-Grande (Ap) støtter forslaget fra Martine Vik Magnussens far om et nytt system for straffeforfølgelse over landegrensene. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
- MÅ TENKE NYTT: Arild Stokkan-Grande (Ap) støtter forslaget fra Martine Vik Magnussens far om et nytt system for straffeforfølgelse over landegrensene. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Forslaget til Magnussen går ut på at UD skal foreslå nye regler som sikrer rettsforfølgelse i en borgers eget land. Forslaget sier at mildeste strafferegime blant de involverte landene skal benyttes. En mistenkt vil dermed ikke risikere dødsstraff. UD sa i sitt tilsvar at drap og voldtekt ikke var alvorlig nok til å rammes av et nytt strafferegime.

- Dersom UDs talsperson er korrekt sitert er jeg meget kritisk. Dette kan bli et betydelig problem fremover. Med økt migrasjon vil også kriminelle se nye muligheter. Mange vil utnytte hullene i straffejustisen. Vi kan risikere å få det jeg vil kalle «straffeparadis», på samme måte som vi har sett skatteparadis. Derfor bør det legges økt press på dette fra Norges side, sier Arild Stokkan-Grande.

Ekspert-støtte Hanne Sophie Greve, Norges fremste ekspert på menneskerettsjuss, støtter også forslaget fra Magnussen.

- Det er et betydelig hull i straffejustisen. I draps- og voldtektssaker er vi nesten alltid avhengige av at mistenkte pågripes i landet der det skjedde, eller at det finnes en utleveringsavtale, sier Greve til Dagbladet.

Følg saken:

• Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London.

• Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdhulak bodde.

• Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter Martine forsvant. Han er siktet for drap og voldtekt.

• Jemen vil ikke utlevere Farouk.

• Dagbladet har den siste uka dokumentert UDs håndtering av Martine-saken.
<strong>LA FRAM FORSLAG:</strong> Odd Petter Magnussen, som opplevdet at datteren ble drept i mars 2008. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
LA FRAM FORSLAG: Odd Petter Magnussen, som opplevdet at datteren ble drept i mars 2008. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer