Frykter norsk lege har jukset før

Legen ved Radiumhospitalet forfalsket forskningsresultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En overlege ved Radiumhospitalet hadde i oktober en artikkel på trykk i det anerkjente tidsskriftet The Lancet. Artikkelen vakte oppsikt, fordi den norske overlegen påviste at bruk av betennelsesdempende midler som ibuprofen og naproxen reduserer risikoen for munnhulekreft for folk som røyker mye.

Men «forskningen» hadde ingen rot i virkeligheten. Til alt overmål - legen fikk i 2004 hele 70 millioner kroner fra National Cancer Institute i USA til forskningen.

Fabrikkerte data

- Vi har oppdaget at forskeren fabrikkerte dataene som ble brukt i artikkelen. Han hadde ingen grunndata som var basert på virkeligheten, sier strategidirektør ved sykehuset, Stein Vaaler, til Dagbladet.no.

Ifølge NRK, som avslørte forskningsjukset i dag, byttet forskeren ut tall fra Kreftregisteret med tall han selv hadde funnet opp.

Sykehuset ble obs på saken onsdag. En forsker uten tilknytning til Radiumhospitalet hadde gjort egne undersøkelser og funnet ut av resultatene ikke kunne stemme. Han kontaktet sykehuset, som konfronterte forskeren. Han innrømmet jukset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer