KONTROVERSIELLE: Noen synes disse selene er utsettes for en brutal jakt, mens andre mener de forsyner seg for grovt av matfatet i havet. Nå frykter norsk miljøverner at det blir for mange sel i Barentshavet og at man må masseslakte dem. Foto: Reuters
KONTROVERSIELLE: Noen synes disse selene er utsettes for en brutal jakt, mens andre mener de forsyner seg for grovt av matfatet i havet. Nå frykter norsk miljøverner at det blir for mange sel i Barentshavet og at man må masseslakte dem. Foto: ReutersVis mer

Frykter norsk masseslakt av sel

I Barentshavet er det 1,8 millioner sel, og de blir stadig flere. Nå frykter norsk miljøverner at bestanden skal komme ut av kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kanadiske myndigheter vurderer masseslakt av sel på Sable Island. Øya er fødested for en selbestand på 300 000 og skal etter planen reduseres med 220 000 sel i løpet av fem år.

Fiskebestanden øst for Canada har ennå ikke kommet seg etter overfisket på 90-tallet, og nå vurderer myndighetene å drastisk redusere bestanden av gråsel i håp om at den skal øke.

Spiser mye fisk - Man tror gråselen kan være en faktor for å øke fiskebestandene. Hvis man ser kynisk på det, vil det være et interessant eksperiment, sier Tore Haug, forsker ved Havforskningsinstituttet i Tromsø, til Dagbladet.

Og legger til:

- Jeg håper de får bruk for selen de tar livet av, det er veldig god biff!

Lite tyder imidlertid på det. Rapporten, som er utarbeidet på oppdrag fra myndighetene, mener det mest økonomiske vil være å brenne selkadavrene.

Norsk fiskebestand er i bedre forfatning enn den kanadiske, men i Canada lever det også langt flere sel. I tillegg til gråselene er det 8 millioner grønlandssel. I matfatet Barentshavet lever det til sammen 1,8 millioner grønlandssel. Disse spiser like mye fisk som det samlede fiskeuttaket i området.

Ifølge forsker Haug må man fange 60 000 sel i Barentshavet, fordelt likt på Østisen og Vestisen, om man ønsker å ha en stabil populasjon. I dag fanges det kun 4000 på Vestisen og ingenting på russiskkontrollerte Østisen.

- Det er mest sentimentale grunner for manglende fangst på Østisen. Det er heller ikke særlig økonomisk lønnsomt, i fjor innførte EU importforbud mot selprodukter og USA har hatt det lenge.

- Selen har fått en ikonstatus som jeg ikke er sikker på at den fortjener. Den er blitt en lynavleder for miljøspørsmål og det er en stor «miljøseier» hvis man stopper selfangst. Men det er ikke det, sier Haug.

- Eksplosiv vekst Nå frykter flere at selbestanden skal øke ytterligere og i verste fall invadere norskekysten. Ørjan Holm, politisk nestleder i Norges Miljøvernforbund, er blant dem.

FOR ØKT SELFANGST: Ørjan Holm i Norges Miøjøvernforbund. Foto: NMF
FOR ØKT SELFANGST: Ørjan Holm i Norges Miøjøvernforbund. Foto: NMF Vis mer

- Hvis de formerer seg mer, må de trekke ned mot kysten og man vil få en selinvasjon. På 80-tallet kom det tusenvis av sel nedover kysten og det gikk utover fisket og kan gjøre godt innhogg i opprettsnæringa - det siste hadde forresten ikke vært så ille, sier Holm lattermildt.

Som blir alvorlig igjen når han snakker om dem han kaller dyrevernere.

- Det er beklagelig at man ikke har så god omsetning på selprodukter som tidligere. Dyrevernere har sabotert dette og gjort det til en dyrevernsak, mens det i virkeligheten handler om en bestand med eksplosiv vekst.

- Det er en skam at det skal være sånn. Norge, Russland og Canada må gjøre et kjempearbeid for å få kontroll over bestandene som er.

Holm advarer videre mot at man kan komme i samme situasjon som i Canada, som nå altså vurderer destruksjonfangst av 220 000 sel de neste fem årene.

- Før eller seinere vil man risikere at man må drive destruksjonsfangst for å redusere trykket på komersielle fiskearter. Det er også snakk om dyretragedier, selen som ikke har mat går dødssulten ut på vandring.

- Grufull fangst Siri Martinsen, leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH, er helt uenig i at det er sentimentale grunner for at mange er imot selfangst.

- Det er en myte at det er fordi de har så store øyne at man er imot fangst på sel. Det er fordi de blir drept på en grufull måte. Det er en brutal fangst der unger blir slaktet ned og de har ingen mulighet til å komme seg unna. Selene er livredde når det kommer fangstmenn på isen som hugger løs på en etter en, sier Martinsen.

- Tore Haug gjør en liten tabbe når han skal uttale seg om grunnene mot selfangst. Sentimentalitet er et meget ladet ord. Det handler om å hindre at dyr skal lide, det er legitimit å reagere på at andre skapninger lider.

- Vi har vunnet Martinsen i NOAH er skuffet over at Norges Miljøvernforbund taler det hun mener er fiskeriinteressenes sak når det gjelder selfangst.

- Dette er billig frieri til fiskeriinteressene. Selv norske myndigheter innrømmer at man ikke fanger sel og hval «for å redde fisk», selv om de til stadighet prøver å antyde at man kanskje kan få enda mer fisk ved større uttak.

MOT SELFANGST: Siri Martinsen i NOAH. Foto: Scanpix
MOT SELFANGST: Siri Martinsen i NOAH. Foto: Scanpix Vis mer

- Har ikke dere vunnet kampen om selfangst når det er importforbud i både EU og USA?

- Definitivt. Det er den dyrevernsaken sammen med pelsoppdrett hvor folk i størst grad har erkjent de grusomhetene som begås mot dyrene. Den smerten, frykten og lidelsen man påfører dyra for å skaffe selskinn - et luksusprodukt - er ikke akseptabel.

NOAH er heller ikke engstelig for en såkalt selinvasjon.

- Det er feilaktig at vi mennesker trengs for å gripe inn over alt. Vi trenger ikke å ta flere liv, vi bør heller ta et par skritt tilbake.

- BRUTAL: Siri Martinsen i NOAH mener selfangsten er brutal og unødvendig. Foto: AFP
- BRUTAL: Siri Martinsen i NOAH mener selfangsten er brutal og unødvendig. Foto: AFP Vis mer
Frykter norsk masseslakt av sel