Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter norske kurdere drar til Syria for å kjempe

Kurdisk forening i Norge har blitt kontaktet av flere norskkurdere som planlegger å reise til Syria for å kjempe etter den tyrkiske invasjonen. - Dette bekymrer oss veldig.

FORTSETTER_ I går ble det klart at Tyrkia og USA har framforhandlet en våpenhvile, men torsdag morgen meldes det likevel om at kamphandlinger ser ut til å fortsette i Ras Al-Ain i Nord-Sria. Foto: Ozan KOSE / AFP /NTB Scanpix
FORTSETTER_ I går ble det klart at Tyrkia og USA har framforhandlet en våpenhvile, men torsdag morgen meldes det likevel om at kamphandlinger ser ut til å fortsette i Ras Al-Ain i Nord-Sria. Foto: Ozan KOSE / AFP /NTB Scanpix Vis mer

Kamphandlingene mellom tyrkiske og kurdiske styrker ser ut til å fortsette i Nord-Syria, til tross for den framforhandlede våpenhvilen.

Kurdiske organisasjoner i Norge frykter nå at flere kurdere med norsk statsborgerskap reiser ned til Nord-Syria for å kjempe på kurdernes side.

- Jeg vet ikke av noen spesifikt som har reist til invasjonen fra Tyrkia nå, men både jeg og foreningene våre i andre byer er hundre prosent sikker på at mange ønsker det, og prøver å finne en måte å gjøre det på. Jeg er også hundre prosent sikker på at det vil skje hvis dette fortsetter, sier Hiwa Farok Moradi, leder i Stavanger Kurdisk Demokratisk Senter, til Dagbladet.

- LA DEM SLÅSS: I en tale sammenligner USAs president Donald Trump Tyrkias angrep på Syria med en slåsskamp som finner sted i skolegården. Video: CNN Vis mer

Han hevder han har blitt kontaktet av flere som planlegger å reise nedover.

Minst fire har spurt om hjelp

- Jeg vet om minst fire personer som har vært hos meg og søkte veivisning til Rojava (navnet på det kurdiskkontrollerte området nord i Syria, journ.anm.), men vi er en sivil organisasjon som ikke tar ansvar for det, og dette bekymrer oss stort, sier Moradi, som understreker at han har stor forståelse med ønsket.

I et intervju med Stavanger Aftenblad tidligere denne uka, framsto det som om Moradi kjenner til at folk faktisk har reist til krigen.

- Det er unge menn som har reist. Jeg skulle gjerne ha dratt selv, men kan ikke. Det er vanskelig å sitte i ro når vi ser bildene fra områdene, sa han til avisa.

Nå understreker han at han ikke vet av noen som faktisk har dratt, men at han vet om flere som vurderer å reise.

Advarer

FORNØYD: Mike Pence, USAs visepresident, og Tyrkias president Recep Erdogan har blitt enige om at Tyrkia skal stanse militæroperasjonen i Syria i fem dager. President Donald Trump omtaler avtalen som en suksess. Vis mer

Talsperson for paraplyorganisasjonen Kurdisk Demokratisk Samfunnssenter i Norge, som organiserer kurdiske foreninger i Norge, er bekymret.

Han har også hørt at mange kurdere i Norge ønsker å reise nedover.

- Jeg har hørt at det er mange som ønsker å dra nedover, særlig unge, men ikke hørt om noen som fysisk har gjort det. Vi oppfordrer ikke noen til å reise ned dit, og mener de heller kan bidra her fra Norge, sier talsperson Andam Aziz i foreningen til Dagbladet.

Bekymret: Talsperson Andam Aziz er bekymret, og sier han vet flere ønsker å reise nedover. Foto: Brifkan Nishani.
Bekymret: Talsperson Andam Aziz er bekymret, og sier han vet flere ønsker å reise nedover. Foto: Brifkan Nishani. Vis mer

Han har forsøkt å undersøke i miljøet om noen faktisk har reist, uten å finne ut at det er tilfelle.

Fraråder reiser

Utenriksdepartementet fraråder også at nordmenn reiser nedover til Syria nå.

I en e-post til Dagbladet understreker departementet at de ikke har oversikt over nordmenn som reiser til utlandet, ut over dem som frivillig registrerer seg på nettsida reiseregistrering.no i forbindelse med krisesituasjoner.

De viser til reiserådet for Syria, som gir en krystallklar advarsel til norske borgere.

«Den svært ustabile sikkerhetssituasjonen i Syria gjør at trusselbildet for norske borgere anses som høyt. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser eller opphold i Syria. Nordmenn som befinner seg i Syria oppfordres til å forlate landet. Norske myndigheters muligheter til å tilby konsulær bistand i Syria er ytterst begrenset», sier reiserådet.

Det vil i så fall ikke være første gang norskkurdere reiser nedover for å bekjempe uroligheter i området.

Reiste for å kjempe mot IS

En rekke kurdere reiste også fra Norge for å bistå militært eller med nødhjelp i kampen mot IS for noen år siden.

Norsk-kurdiske Erol Can (28) ble drept av terroristkrigerne i Den Islamske staten (IS, også kjent som ISIL) i utkanten av den beleirede byen Kobane på grensen mellom Syria og Tyrkia i 2014, som den første fra Norge som falt i kamp mot IS den gangen.

I 2014 snakket Dagbladet blant annet også med kurdiske Prijn fra Stavanger som ønsket å dra nedover, og Hosheng som hadde dratt til Irak for å bekjempe IS.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media