Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter norske Obama-hatere

Politiet overvåker mentalt ustabile personer de frykter kan angripe Barack Obama under Oslo-besøket.

HØYRISIKO: Det vil kry av Secret Service-agenter rundt president Barack Obama når han ankommer Oslo 9. desember. Norsk politi holder nå oppsikt med konkrete miljøer og enkeltpersoner, av frykt for at de skal true Obamas sikkerhet. Foto: AFP
HØYRISIKO: Det vil kry av Secret Service-agenter rundt president Barack Obama når han ankommer Oslo 9. desember. Norsk politi holder nå oppsikt med konkrete miljøer og enkeltpersoner, av frykt for at de skal true Obamas sikkerhet. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): — Det mest problematiske er psykisk syke mennesker som opptrer helt uforutsigbart. Det er slike som klarer å trenge gjennom sperringer. Det viser erfaringer fra både Norge og utlandet, sier tidligere politioverbetjent i oslopolitiet Finn Abrahamsen.

Historisk trussel
Historisk sett er psykisk ustabile personer den største trusselen mot amerikanske presidenters sikkerhet. Men de er ikke enkle for PST å peke ut i forkant.

— Det er et stort antall personer som politiet har en viss peiling på, men samtidig kommer det nye til, så dette arbeidet er vanskelig, sier Abrahamsen.

Attentat-kandidater
Nynazister, ekstreme islamister og psykisk ustabile personer topper lista over mulige attentatkandidater som nå følges av PST.

Noen er navngitte personer, andre gjelder konkrete grupperinger.

— Vi har et broket bilde vi ser på, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

—INGEN FARE: Mulla Krekar står på FNs terrorliste, men har ikke vært noe tema for Oslo-politiet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
—INGEN FARE: Mulla Krekar står på FNs terrorliste, men har ikke vært noe tema for Oslo-politiet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Moskévakt
Moskeer i Oslo med koblinger til Saudi-Arabia har tidligere pekt seg ut for PST.

Ikke minst da tre personer i 2005 ble arrestert under terrormistanke i Italia, kort tid etter de oppholdt seg og preket jihad i en Oslo-menighet.

— Vi bidrar selvfølgelig med sikkerhetsvurderinger og våre livvakter. Men vi kommer ikke til å uttale oss om noe rundt sikkerheten i forbindelse med Barack Obama. Det er vi ikke tjent med, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

I tillegg er det åpenbart at amerikanske etterretningsorganisasjoner orienterer PST om det snappes opp relevante bevegelser i utlandet.

Draps-motivasjon
Terrorekspert Anders Romarheim mener det finnes norske Obama-hatere med motivasjon til å prøve seg.

— Jeg tror det finnes miljøer i Norge, som i de fleste andre, som har motivasjon til å ville drepe Obama. Men disse miljøene sitter trolig PST rimelig tett på rundt et besøk som dette, sier terrorforsker og USA-eksperten ved Institutt for forsvarsstudier.

Men evnen til å gjøre motiver til handling er han mer skepteisk til:

— Om en gruppe har motivasjon, betyr det på ingen måte at de har kapabiliteten. Det er høyst tvilsomt om det finnes grupper med slikt potensial i Norge, sier Romarheim.

Avviser Krekar
Den eneste personen bosatt i Norge som befinner seg på FNs terrorliste er mulla Krekar.

— Krekar har ikke vært nevnt på våre møter. Vi vet hvor vi har ham, sier Fredriksen.

TIKKENDE BOMBER: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener politiet og Obamas verste fiende er mentalt ustabile personer. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
TIKKENDE BOMBER: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener politiet og Obamas verste fiende er mentalt ustabile personer. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

Ifølge visepolitimester Roger Andresen har det så langt ikke kommet konkrete trusler mot Obama som kan knyttes til oslobesøket eller annen urovekkende etterretning.

Kakefrykt
Og skulle ikke drapstrusler være nok, er det alltids en frykt for at noen vil gi prisutdelingen en vond lukt.

Som det politiets skarpskyttertjeneste avslørte tidligere i høst; at en mann i 2001 ble pågrepet på vei for å kaste en sekk fiskeslo på Mette-Marit og Haakon under kronprinsbrullypet.

Med den tetthet av livvakter og Secret Service-agenter som vil følge Obama, vil det kunne bli en dyr pris å betale for en demonstrant å stille med ei bløtkake i hånda.

Obama er forberedt
Ifølge Romarheim har Obama reist så mye rundt i verden i sitt første presidentår at sikkerhetsrutinene er godt innkjørt.

ANSIKTENE UTAD: Oslopolitiets stabssjef Johan Fredriksen (t.v.), visepolitimester Roger Andersen og innsatsleder Thor Langli er ansiktene utad foran Obama-besøket. PST holder en lav profil. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ANSIKTENE UTAD: Oslopolitiets stabssjef Johan Fredriksen (t.v.), visepolitimester Roger Andersen og innsatsleder Thor Langli er ansiktene utad foran Obama-besøket. PST holder en lav profil. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

—Grunnpakka til Obama er så massiv at det bare er små tilpasninger som må til for Oslo-besøket. Når han ankommer Oslo, vil det være med de mest omfattende sikkerhetstiltakene på norsk jord noensinne, sier USA-eksperten.

- Liten fare
— Vi har aldri hatt særlig terrorisme i Norge. Men vi har ingen garanti for at det vil vare, sier Romarheim.

Alt snakket om terror og sikkerhet mener han ikke bør bekymre folk:

— USAs president representerer alltid et aktuelt terrormål. Men risikoen er kanskje mindre for at noe skal skje. Folk ser bare den ene siden, trusselbildet. De tar i mindre grad innover seg effekten av de enorme sikkerhetstiltakene, sier han.

Og legger til:

—Situasjonen i Oslo vil ikke nødvendigvis være farlig enn normalt, fordi sikkerhetstiltakene er så omfattende. Fenomenet terror er blitt en del av hverdagen, men vi trenger ikke å la det styre hverdagen.

TERROREKSPERT: USA-ekspert Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier ser ingen grunn til terrorbekymring blant vanlige folk.
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
TERROREKSPERT: USA-ekspert Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier ser ingen grunn til terrorbekymring blant vanlige folk. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media