Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter norske soldater må drepe barn

Hærens generalinspektør frykter norske soldater kan ende opp i kamper mot barnesoldater i Darfur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no). Regjeringen ønsker å sende norske soldater til en FN-ledet fredsstyrke i Darfur i Sudan. Nå advarer generalmajor Robert Mood, Hærens generalinspektør, mot at et slikt oppdrag kan lede til det han kaller «uløselige moralske dilemmaer» i møte med de mange barnesoldatene i området.

- Det kan lett ende med noe som kan se ut som en massakre, skriver Mood i et innlegg i Dagsavisen.

Mood er tidligere vært offiser i de norske FN-styrkene i Libanon, og var sjef for Telemarkbataljonen som deltok i Kosovo i 1999-2000. Han uttaler seg ikke mot et norsk engasjement i området, men ønsker å gjøre norske politikere oppmerksomme på hva følgene kan bli.

- Så lenge norske soldater er i sin fulle rett til å forsvare seg, må ansvarlige politikere stå opp og støtte dem, sier Mood i et intervju med Dagsavisen. Han forventer at ikke opposisjonen vil slå politisk mynt hvis en slik sak skulle inntreffe.

- Det fortjener Norges meget lojale og oppofrende soldater, skriver han i innlegget.

image: Frykter norske soldater må drepe barn
BARN MED AUTOMATVÅPEN: Barnesoldater er ikke uvanlig i afrikanske kriger. Dette bildet fra 2000 viser to barnesoldater fra de tidligere opprørsstyrkene i Sør-Sudan.