AKSJEFOND: Forvalter Kristian Falnes i Skage Fondene selger seg ned i to aksjer. Foto Knut Falch/ NTB scanpix
AKSJEFOND: Forvalter Kristian Falnes i Skage Fondene selger seg ned i to aksjer. Foto Knut Falch/ NTB scanpixVis mer

Frykter ny aksjeboble - selger disse aksjene

Skagen-forvalter Kristian Falnes frykter vi snart kan begynne å snakke om en ny boble i aksjemarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansvarlig forvalter Kristian Falnes Skagen Global-fondet har solgt seg ytterligere ned i Gjensidige Forsikring.

- Selskapets meget gode operasjonelle utvikling og høye utbyttebetalinger har ført aksjekursen opp på nivåer som vanskelig lar seg regne hjem i mer normale år. Kursutviklingen til Gjensidige har da også oversteget våre forventninger, med solid margin, skriver Falnes i en fersk oppdatering

Frykter «safe haven»-boble Av samme grunn har Skagens investeringsdirektør fortsatt nedsalgene i det amerikanske legemiddelselskapet Pfizer.

- Generelt sett har selskaper med forholdsvis lav operasjonell risiko og høy utbyttebetaling blitt stadig høyere verdsatt av investorene, med ditto lavere risikopremier.

- Fortsetter omvurderingen av slike selskaper i samme tempo fremover kan vi snart begynne å snakke om en "safe haven-boble" i aksjemarkedet, tror Falnes.

Les også: Dette har allerede ført til panikk

- Følger ikke moter «The Great Rotation», altså at investorer flytter penger fra obligasjoner til aksjer med høy og sikker utbyttebetaling, har vært en  motetrend i kapitalmarkedene.

Dette har ifølge forvalteren ført til at aksjemarkedene i industrilandene, med USA i spissen, har utviklet seg betydelig bedre enn de fleste vekstmarkeder, hvor selskapene ofte har en mer volatil inntjeningsutvikling.

- Vår oppgave er imidlertid ikke å følge motetrender, men løpende finne selskaper som forventes å gi god avkastning i forhold til risikoen vi tar. Her spiller verdsettelsen en sentral rolle, sier Falnes.

Les også: - Risikoen for ekstreme utfall har økt

Har doblet i Russland Etter å ha slått markedet i 2012, med en oppgang på 10,2 prosent mot referansen på 8,8 prosent, ligger Skagen Global på etterskudd etter 1. kvartal i år. Fondet har steget 8,3 prosent, mot 11,2 prosent for referanseindeksen Morgan Stanleys verdensindeks.

- Doblingen av vårt innehav av upopulære russiske aksjer under fjorårets siste kvartal, en relativ høy andel i vekstmarkedene, samt vår eksponering mot energi- og råvareaksjer har vi så langt i år fått dårlig betalt for, innrømmer Falnes.

Men Falnes tror at attraktive verdsettelser, kombinert med en rekke mulige triggere for omvurderinger, gjør at bidragene fra denne delen av porteføljen øker utover i 2013.

Les også: Skatt på aksjer - dette skaper plunder