Frykter ny atombombe-test i Nord-Korea

Mistenkelig aktivitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nord-Korea kan være i ferd med å forberede nye atomprøvesprengninger. Da diktaturet gjennomførte de første prøvesprengningene 9. oktober i fjor, ble det møtt med internasjonal avsky.

Diktator Kim Jong-Il ba om unnskyldning og sa at han ikke hadde planer om nye forsøk. Men nå ryktes det at forberedelsene til nye prøvesprengninger er i gang.

Ingen klare bevis

Representanter for sør-koreanske myndigheter sier ifølge nyhetsbyrået AP at de har observert aktivitet på et antatt test-felt for atomvåpen hos naboene i nord.

- Men så langt er det ingen spesielle indikasjoner som kan knyttes direkte til en ny atomprøvesprengning, ser Cho-hee Yong, talsmann for det sør-koreanske utenriksdepartementet.

Dermed avkrefter de foreløpig opplysninger fra høytstående medlemmer i det amerikanske forsvaret, som ABC News meldte om i går. Satelittbilder skal ha vist nord-koreanere i ferd med å utføre samme type forberedelser som før prøvesprengningene 9. oktober.

- Vi tror de vil gjennomføre en prøvesprengning uten å advare oss på forhånd, sa en anonym forsvarskilde til ABC News.

Flere andre kilder bekreftet at Nord-Korea så ut til å forberede prøvespreningninger, mens andre mente det var lite sannsynlig.

TESTER VÅPEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-Il kan være i ferd med å forberede nye atomprøvesprengninger. Foto: Scanpix / AP
TESTER VÅPEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-Il kan være i ferd med å forberede nye atomprøvesprengninger. Foto: Scanpix / AP Vis mer

Japan advarer Nord-Korea

Ifølge Reuters har et sør-koreansk regjeringsmedlem sagt at flere personer og kjøretøy har blitt observert i nærheten av stedet der den forrige prøvesprengningen fant sted.

Men det skal ikke ha vært tegn til innstallering av kabler eller elektroniske monitorer, ting som kunne tyde på at en ny prøvesprengning var i anmarsj.

Japanske myndigheter sier også til AP at de ikke har noen grunn til å mistenke nye prøvesprengninger, men oppfordrer likevel Nord-Korea til å droppe eventuelle planer.

- Vi mener det er viktig at Nord-Korea stopper flere atomprøvesprengninger, og de burde droppe alle atomprogrammene sine. Hvis de gjennomfører en ny test, vil det internasjonale samfunn, inkludert Japan, ta ytterligere forhåndsregler, sier Nori Shikata, pressesekretær i det japanske utenriksdepartementet.