Frykter ny bankkrise

Kredittilsynet mener bankene ikke har lært nok av bankkrisen, og vil pålegge bankene tiltak som styrker soliditeten. Fokus Bank og Kreditkassen er verstingene i bankklassen med for store utlån i forhold til soliditeten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ved utgangen av september i fjor lå sju banker under det nivået som Kredittilsynet setter som et mål på forsvarlig kapitaldekning, med en kjernekapital på åtte prosent, deriblant de tre største forretningsbankene: Fokus Bank, Kreditkassen og DnB. Den svake kapitaldekningen skyldes svært høy utllånsvekst.

I følge Kredittilsynets direktør, Bjørn Skogstad Aamo har DnB vist at utlånsveksten er på vei ned, mens for Kreditkassen gjenstår det å se om de har fulgt anbefalingene.

Kreditkassen hadde ved utgangen av september i fjor en utlånsvekst på 18,2 prosent det siste året. Fokus Bank og Sparebanken NOR lå enda høyere.

- Hvis dette fortsetter i år og neste år, er det farlig, mener Kredittilsynets direktør.

- Vi satte i gang et program i fjor høst for å få ned utlånsveksten, og fra og med tredje kvartal har dette gitt en nedgang i utlånsveksten, sier Kjell Flø, informasjonsdirektør i Kreditkassen. Den samlede utlånsveksten for fjoråret som helhet kan han ikke oppgi før årsregnskapet legges fram i neste uke.

Tap kommer

Fra desember 96 til desember 97 økte bankene sine utlån med nær 17 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer