Frykter ny bankkrise

Kredittilsynet mener bankene ikke har lært nok av bankkrisen, og vil pålegge bankene tiltak som styrker soliditeten. Fokus Bank og Kreditkassen er verstingene i bankklassen med for store utlån i forhold til soliditeten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ved utgangen av september i fjor lå sju banker under det nivået som Kredittilsynet setter som et mål på forsvarlig kapitaldekning, med en kjernekapital på åtte prosent, deriblant de tre største forretningsbankene: Fokus Bank, Kreditkassen og DnB. Den svake kapitaldekningen skyldes svært høy utllånsvekst.

I følge Kredittilsynets direktør, Bjørn Skogstad Aamo har DnB vist at utlånsveksten er på vei ned, mens for Kreditkassen gjenstår det å se om de har fulgt anbefalingene.

Kreditkassen hadde ved utgangen av september i fjor en utlånsvekst på 18,2 prosent det siste året. Fokus Bank og Sparebanken NOR lå enda høyere.

- Hvis dette fortsetter i år og neste år, er det farlig, mener Kredittilsynets direktør.

- Vi satte i gang et program i fjor høst for å få ned utlånsveksten, og fra og med tredje kvartal har dette gitt en nedgang i utlånsveksten, sier Kjell Flø, informasjonsdirektør i Kreditkassen. Den samlede utlånsveksten for fjoråret som helhet kan han ikke oppgi før årsregnskapet legges fram i neste uke.

Tap kommer

Fra desember 96 til desember 97 økte bankene sine utlån med nær 17 prosent.

- En slik utvikling er ikke forsvarlig, sier Bjørn Skogstad Aamo, Kredittilsynets direktør, og mener at utlånsveksten ikke bør ligge noe særlig over ti prosent.

Bankene har i dag ekstremt lave tap på sine utlån, men fram mot neste år må bankene påregne mer normale tap enn i dag, mener Aamo. Han viser til at mens prisstigningen ligger på rundt to prosent, har boligprisene økt med 14 prosent det siste året. Over de siste fem årene har boligprisene steget med 70 prosent.

- Før eller siden kommer det en reaksjon på det, sier Aamo.

Vil tukte bankene

Gjennom en rapport utarbeidet for finansdepartementet anbefaler Tilsynet at bankenes evne til å ta større tap må bedres gjennom økte krav til den såkalte kjernekapitalen. Med høyere kjernekapital, vil bankene bedre kunne stå i mot økte tap.

Mens lovens krav er på fire prosent, mener Kredittilsynet at bankene selv bør sørge for at kjernekapitalen ligger på minst åtte prosent. Hvis kjernekapitalen går under fem prosent, mener Kredittilsynet at bankene skal kunne pålegges kapitalutvidelse, fusjon og bytte av styre eller direktør. Tilsynet vil også ha en lovhjemmel for vilkår om begrenset utlånsvekst, styrket egenkapital og en begrensning av hvor stort utbytte som skal kunne utbetales til eierne.

Tilsynet går også inn for at bankene må beregne større risiko på den delen av boliglån som overstiger 60 prosent, mot 80 prosent i dag. Dette vil kunne føre til større forsiktighet hos bankene med å fullfinansiere lån uten tilleggssikkerhet.

Kredittilsynets anbefalinger blir nå sendt ut på høring av Finansdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer