Italia og corona

Frykter ny bølge: - Det er overalt

Innbyggerne i Bergamo frykter at vårens mareritt vil gjenta seg.

CORONA: Innbyggerne i byen Bergamo i Lombardia-regionen i Italia var hardt rammet av coronaviruset i vår. Nå frykter de at historien vil gjenta seg. Foto: Piero CRUCIATTI / AFP / NTB.
CORONA: Innbyggerne i byen Bergamo i Lombardia-regionen i Italia var hardt rammet av coronaviruset i vår. Nå frykter de at historien vil gjenta seg. Foto: Piero CRUCIATTI / AFP / NTB. Vis mer
Publisert

Bildene fra Lombardia-regionens sykehus rystet en hel verden i vår.

Regionen nord i Italia var Europas første episenter for coronaviruset, og de hjerteskjærende historiene fra både lokalbefolkningen og helsearbeidere nådde mediene verden over.

I byen Bergamo i Lombardia-regionen ble likhus og kirkegårder raskt fylt til randen, og militærbiler som kjørte kistene av sted ble et hverdagslig syn.

- Det ankom 50 eller 60 døde om dagen. Slik fortsatte det i to måneder, sier en kirkegårdsleder i byen om våren til The Observer.

Smittetallene øker

Nå øker smittetallene i regionen igjen. Lørdag ble det meldt om 19 644 smittetilfeller i Italia, hvorav 4956 av dem var i Lombardia-regionen, ifølge The Guardian.

Da pandemien sto på som verst i mars, var det høyeste antallet påviste smittetilfeller i regionen 3251. Nå utføres det likevel langt flere tester enn den gang.

- Det var fryktelig, og nå stiger smittetallene igjen, sier kirkegårdslederen til avisa.

ADVARER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus understreker at coronaviruset fremdeles kan kontrolleres og advarer mot å gi opp kampen. Video: WHO Vis mer

Tredobling

I tillegg er Milano hardt rammet, en by som bare ligger en liten times kjøretur unna Bergamo. Milano har hatt en tredobling i antall tilfeller den siste uka, ifølge avisa.

Det bekymrer innbyggerne i Bergamo. The Observers journalist Angela Giuffridaer er på plass i Bergamo, og skriver at «innbyggerne frykter at historien vil gjenta seg».

- Nå er det overalt

- Vi er redde for at marerittet vil komme tilbake. Ting er rolig nå, men vi er så nærme Milano, og de nærliggende regionene Piemonte og Liguria som også sliter, forteller Luca Remondini til avisa.

I forrige uke innførte derfor Lombardia-regionen portforbud på nattetid. I tillegg annonserte lokale myndigheter at de nå vil gjenåpne covid-19-sykehusene ved Bergamo og Milano.

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad deler Verdens helseorganisasjons bekymring for coronaviruset i Europa, og frykter vi nå vil komme til å se et høyere antall dødsfall i Europa. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Den andre bølgen er annerledes enn den første. I mars var det konsentrert i nord. Nå er det overalt. For noen er det den første virkelige opplevelsen av pandemien. Så det kan hende de opplever det vi levde gjennom, sier Bergamos ordfører, Giorgio Gori, til avisa.

Ny smitterekord

Tirsdag ble det satt ny smitterekord i Italia. Det var registrert 21 994 nye coronatilfeller, som er det høyeste så langt under pandemien.

Den forrige rekorden ble satt søndag. Da ble det registrert 21 273 nye tilfeller.

For første gang siden 15. mai er det også meldt om mer enn 200 dødsfall på én dag i landet, ifølge Reuters.

Italia, som stengte ned landet i to måneder tidligere i år, har igjen sett seg nødt til å innføre strenge coronatiltak. Utesteder stenger klokka 18, mens både treningssentre og kinoer må holde stengt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer