Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter ny bølge av angrep på kirker

Ekspert mener satanister kan stå bak. Politet på rundspørring nå.

BRANT HELT NED: Våler kirke i Hedmark brant ned natt til fredag. Kirken var overtent da brannvesenet ankom.
Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BRANT HELT NED: Våler kirke i Hedmark brant ned natt til fredag. Kirken var overtent da brannvesenet ankom. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Politiet startet lørdag morgen en rundspørring etter brannen som la Våler kirke i ruiner fredag.

- Vi har akkurat startet en rundspørring, og videre i dag vil vi fortsette å sjekke tips som er kommet inn, sier lensmann Ingjerd Kagnes i Våler til NTB.

Flere tips
Hun forteller at politiet har fått en del tips etter at de gikk ut med at brannen var påsatt, men ønsker fremdeles tips fra folk som har sett eller hørt noe. En grønn Volvo ble sett i området rundt kirken i tidsrommet da brannen ble påtent.

- Vi er fremdeles interessert i informasjon om denne bilen, sier hun.

Påsatt

Brannen startet på utsiden av kirken, ved døra til sakristiet. Et vitne har forklart at han så flammer langs kirkeveggen. Fredag kveld kunne Kripos bekrefte overfor Våler lensmannskontor at det var funnet spor som tyder på at brannen ble påsatt. Det ble blant annet brukt spesialtrente hunder til å gå over branntomta på jakt etter spor av brennbare væsker.

Brannvesenet klarte å redde med seg altertavla fra 1607 ut av den brennende kirken. Døpefonten som er laget før 1180, ble også hentet ut, samt flere bilder og en del sølvtøy. Flere av de mest verdifulle gjenstandene skal ha blitt brakt i sikkerhet. Likevel gikk trolig store verdier tapt i flammene.

Satanisme

Kagnes ønsker ikke å si om politiet nå retter etterforskningen mot noen spesielle miljøer eller navngitte personer.

Men satanismeekspert Asbjørn Dyrendal tror gårsdagens brann i Våler, og skjendingen av kirkegården ved Nordstrand kirke kan bety begynnelsen på en ny bølge av angrep på kirker.

- Vi kan få en ny bølge, en slags form for tilbakeskuende nostalgi til den gang da svartmetallmiljøet var ekte og ondt, og gjorde fæle ting, sier han til NRK.

- Får man tilstrekkelig mange som driver hverandre tilstrekkelig langt, kan det dukke opp, legger han til.


(NTB)

STARTET PÅ UTSIDEN: Brannen i Våler kirke i Hedmark startet på utsiden av bygget.
Foto Sverre Viggen / Østlendingen / SCANPIX
STARTET PÅ UTSIDEN: Brannen i Våler kirke i Hedmark startet på utsiden av bygget. Foto Sverre Viggen / Østlendingen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media