- Frykter ny borgerkrig

KABUL (Dagbladet): - Hvis ikke det internasjonale samfunnet gjør mer for å øke sikkerheten i Afghanistan, kan det bli borgerkrig igjen. Våre egne militære og politifolk er for dårlige. Vi klarer ikke jobben alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vet hva han snakker om, Shayesta Gul (47), der han ligger i sykesenga på Røde Kors-sykehuset i Kabul. Gul var en av de 150 skadde etter bilbomben i Kabul torsdag ettermiddag.

Mer terror

Men han er også oberstløytnant i de afghanske sikkerhetsstyrkene.

- Blir det ikke gjort noe med sikkerhetssituasjonen, kan det bli flere bilbomber og mer terror, frykter Gul. Han mener at den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF bør gjøre mer, men han retter ikke minst kritikken mot sine egne myndigheter.

- De politiske lederne våre lever et liv i luksus og bryr seg ikke om vanlige mennesker. De har ansvaret, sier Gul og peker på ett av problemene når det gjelder soldater og politifolk: lønna deres er en dollar (sju og en halv krone) dagen.

- Hvilken motivasjon tror du en politimann har med den lønna? Jeg skal si deg hva han gjør, han har en annen jobb på si, hvis han har mulighet, forteller Gul.

18 barn

Han tilhører selv sikkerhetsstyrkene i provinsen Vardak seks- sju mil sørvest for Kabul, men har bijobb som assistent for en eiendomsmekler i Kabul.

- Jeg har to koner og atten barn som lever i eksil i Iran. Jeg bare venter på å få råd til å hente dem tilbake til Kabul. Soldatene i den nasjonale hæren tjener heller ikke mer enn én dollar dagen. Det er hovedårsaken til at denne hæren bare består av 300- 400 mann foreløpig. De lokale krigsherrene betaler glatt to- tre ganger mer, og da er valget lett for de fleste.

Hvem som gjennomførte bombeangrepene i Kabul og attentatforsøket mot president Hamid Karzai i Kandahar torsdag, er fremdeles uklart. Mange her i Kabul mener sporene peker mot den tidligere statsminister og krigsherre Gulbuddin Hekmatyar, som for ei snau uke siden erklærte jihad, hellig krig, mot det han oppfatter som en altfor nær forbindelse mellom Karzais regjering og soldater fra USA og andre land. Afghanske myndigheter retter søkelyset mot al-Qaida og Taliban, ikke minst fordi det snart er ett år siden terroranslagene 11. september.

VENDER HJEM: Afghanske flyktninger vender nå hjem, men sikkerhetsstyrkene i landet frykter for en ny borgerkrig, med mindre det internasjonale samfunnet griper inn.