Frykter ny dødsbakterie

En ny og dødelig bakterie sprer seg i Norge. 40 tilfeller er allerede påvist. Bakterien rammer særlig miljøer med mye fysisk kontakt, og barnehagebarn og idrettsfolk er blant de mest utsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Elin Harstad Iversen

Trine Edvardsen (29) og Kjersti Bjøntegaard (30) er skremt av dødsbakterien, men rømmer ikke treningsstudioet av den grunn.

At en ny dødsbakterie kan ramme unge, friske mennesker som nettopp dem, synes de er urovekkende.

- Det er ekkelt at man kan bli smittet helt uten videre. Vi trener jo nettopp for å holde oss friske, sier Kjersti Bjøntegaard.

Jentene synes treningsstudioene er flinke til å ta forholdsregler når det gjelder hygiene.

- Vi blir blant annet oppfordret til å tørke av apparatene når vi er ferdige med å trene, sier Kjersti.

Ny variant

Bakterien er en ny variant av det som kalles «sykehusbakterien», som er en type gule stafylokokker. Bakterien, som har fått navnet CA-MRSA, har begynt å spre seg utenfor sykehusene. Det er påvist over 40 tilfeller i Norge.

Tallet på smittede kan imidlertid være mye høyere, ettersom undersøkelsen bare er utført i noen få fylker på Østlandet og i Midt-Norge.

- Har ikke kontroll

Mens den mest kjente sykehusbakterien vanligvis har rammet folk med svekket immunforsvar på sykehusene, rammer den nye typen som oftest friske, unge mennesker utenfor sykehusene, i miljøer med mye fysisk kontakt. Barnehage- og skolebarn, samt idrettsfolk er blant de mest utsatte. Kommer bakterien inn i et slikt miljø, frykter ekspertene at den kan spre seg hurtig.

- Det er ingen grunn til panikk. Men man har ikke kontroll over situasjonen før det foretas en nasjonal kartlegging, sier forskningsdirektør Geir Bukholm ved Akershus universitetssykehus.

Lungeinfeksjoner

Akershus universitetssykehus har foretatt en detaljundersøkelse av MRSA-bakteriene, blant annet «sykehusbakterien». Det var i denne undersøkelsen at den nye bakterietypen ble oppdaget.

Det spesielle med den nye bakterien er at den er svært aggressiv og svært motstandsdyktig mot antibiotika.

Den gir seg utslag i store byller i hud og vev, og den kan gi svært alvorlige lungeinfeksjoner. Den beste måten å forhindre smitte på er god håndhygiene. Men ifølge Bukholm gir det ingen garantier for å unngå smitte.

Så langt har ikke bakterien ført til dødsfall i Norge.

Det er derimot registrert dødsfall i andre land, blant annet i Canada og Frankrike.

EN VEKKER: Kjersti Bjøntegaard (til venstre) og Trine Edvardsen er mer bevisste på hygiene etter å ha hørt om den nye dødsbakterien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer