Frykter ny dykkerskandale

LO advarer mot å pulverisere ansvaret for helsa til 700 yrkesdykkere som jobber innenfor oppdrett og anlegg.

REDSEL: Kristian Gundersen jobber i konstant redsel for nye ulykker. - Hvorfor lar myndighetene det skje om igjen? Det er rett og slett tragisk at pionerdykkernes skjebne allerede ser ut til å være glemt, sier yrkesdykkeren. Foto: Vladamir Sostaric
REDSEL: Kristian Gundersen jobber i konstant redsel for nye ulykker. - Hvorfor lar myndighetene det skje om igjen? Det er rett og slett tragisk at pionerdykkernes skjebne allerede ser ut til å være glemt, sier yrkesdykkeren. Foto: Vladamir Sostaric Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi ber bare om at arbeidsmiljøloven skal gjelde for yrkesdykkerne innaskjærs på samme måte som for offshoredykkerne, sier Leif Morten Rasch i LO-forbundet Industri Energi.

Kristian Gundersen (39) er tillitsvalgt for 18 dykkere i Frøy Akvaservice på Trøndelagskysten.

- Hvorfor lar myndighetene det skje om igjen? Det er rett og slett tragisk at pionerdykkernes skjebne allerede ser ut til å være glemt. Kan ikke bare politikerne sørge for at Arbeidstilsynet tar det hele og fulle ansvaret for oss? Det er den beste garantien for at vi beholder helsa, sier Kristian Gundersen.

Yrkesdykkeren går i konstant redsel for alvorlige ulykker.

- Jeg blir mer og mer engstelig for dykkerkollegenes helse. Vaktene er så lange og krevende at det gir seg utslag i utmattelse og manglende konsentrasjon, som er livsfarlig. Når man jobber 12-timers dager to uker i strekk, pluss hvilende nattevakt, så står ulykkene rett rundt hjørnet, sier Gundersen.

- Uforståelig

I en spørreundersøkelse i regi av Industri Energi svarte 57 prosent av dykkerne at de hadde opplevd situasjoner med fare for eget liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.