Frykter ny epidemi

Legionella-frykten herjer nok en gang i Stavanger. Ekspertene tror at de to som nå ligger på sykehus er smittet fra samme kilde, og frykter at smittekilden har vært aktiv siden tidlig i juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi håper selvsagt at det blir med de to tilfellene vi har fått. Men inntil det motsatte er bevist, arbeider vi som om dette er et stort utbrudd, sier smittevernoverlege Max Jens Holm.

Legionærsyke

Legionella pneumophila er en bakterie som finnes overalt i naturen. I stillestående vann kan den bli farlig.

Boblebad og visse typer luftrenseanlegg er vanlige smittekilder.

Sykdommen arter seg som en kraftig lungebetennelse, og mennesker med dårlig helse kan dø.

I fjor sommer døde sju mennesker, da 28 personer fikk legionærsyke i Stavanger. Nå lurer alle på hvor mange som skal rammes denne gangen.

Sjekker pasient

Torsdag ble en 49 år gammel mann fra Sandnes lagt inn på Sentralsjukehuset i Rogaland (SiR) med ørebetennelse. Dagen etter ble en stavangermann (55) lagt inn med lungebetennelse. Begge er med all sannsynlighet blitt smittet av Legionella-bakterien, men de har det etter forholdene bra. Sandnesmannen jobber i Stavanger, og omvendt. Den eneste fellesnevneren smittevernlegene har funnet mellom dem, er at begge trafikkerer Rv 44 mellom Sandnes og Stavanger til og fra jobb.

I juli ble en 59-åring fra Stavanger rammet av samme sykdom. Smittekilden ble aldri funnet. Nå sjekkes denne pasienten opp mot de to nye tilfellene, for å undersøke muligheten for at alle er blitt smittet av samme kilde.

- Vi går gjennom hans bevegelser for å se om det finnes fellestrekk. Vi vet at han har oppholdt seg i samme område som de to nye pasientene. Jo flere krysningspunkter vi finner, jo enklere er det å lokalisere smittekilden, sier Holm.

De to nye pasientene har ikke vært i utlandet, i boblebad eller i offentlige dusjanlegg i smitteperioden. Det er ikke funnet tegn til bakterieflora hjemme hos dem. Etter fjorårets epidemi hevder kommunen dessuten å ha full kontroll over den vanligste smittekilden: Åpne kjøletårn til air-condition-anlegg.

Sjekker tårn

- Vi har kontrollert de 18 kjente tårnene, og de er rene, sier Holm.

Det levner to muligheter: Enten er smittekilden en helt annen, eller så finnes det fortsatt ukjente kjøletårn i byen. Legene vil nå saumfare industriområdene langs Rv 44 i jakten på mulige smittespredere.

Mysteriet er ikke bare hvor smitten kommer fra, men også hvorfor Stavanger rammes hele tida.

- Det er veldig rart at dette skjer igjen, sier Olav Natås, avdelingsoverlege ved mikrobiologisk avdeling på SiR.