Russlands invasjon av Ukraina:

Frykter ny fase

Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen ber igjen Russlands forsvarssjef Valerij Gerasimov om å ta et oppgjør med president Vladimir Putin. Han frykter hva som kan skje videre.

- STOPP: Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen ber Russlands forsvarssjef om å ta grep for å stanse krigen i Ukraina. Foto: NTB
- STOPP: Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen ber Russlands forsvarssjef om å ta grep for å stanse krigen i Ukraina. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske forsvarssjefen Eirik Kristoffersen gjentar sin oppfordring til Russlands øverste militære leder, Valerij Gerasimov, om å ta grep for å stanse krigen i Ukraina.

- General Gerasimov må slutte å være lydig, begynne å være lojal og si: «Stopp dette her». Det er russernes ansvar å vise vilje til å finne løsninger på dette, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Forsvarssjefen, som også er en av Norges høyest dekorerte soldater, frykter likevel at krigen i Ukraina kan bli langvarig og bære enda større preg av elendigheten som definerte første verdenskrig.

I FLAMMER: Wagner-gruppen kalles ofte «Putins private hær». Ifølge guvernøren i Luhanskregionen, Serhij Hajdaj, har ukrainerne klart å ødelegge en av Wagner-gruppens baser i byen Kadijivka. Video: Telegram. Vis mer

Graver forsvarsstillinger

Selv om det pågår intense kamper i Sievjerodonetsk i Luhansk fylke i Donbas-regionen øst i Ukraina, har krigføringen gått over i en mer statisk fase.

Faller Sievjerodonetsk og tvillingbyen Lysytsjansk, vil Russland bare - etter tre og en halv måned med krigføring - ha klart å underlegge seg hele Luhansk fylke, et av to fylker i Donbas.

Fremdeles gjenstår store deler av fylket Donetsk, det andre fylket i Donbas, før Vladimir Putins ønskedrøm om å «frigjøre» Donbas blir virkelighet. Framgangen har vært svært begrenset.

Og i stedet for å gjenta forsøk på å utvide landbrua som går fra Russland til Krim-halvøya langs Azovhavet, har russerne begynt å grave forsvarsstillinger i Kherson fylke, nord for Krim.

MINEFELT: Mange områder i Ukraina er minelagt - det får denne russiske stridsvognen og dens besetning erfare. Video: Reddit. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Minner om første verdenskrig

Konsekvensene av dette kan bli at krigen i Ukraina går inn i en ny fase, forteller forsvarssjefen.

- Jeg frykter at denne krigen i Donbas-regionen og i landbrua mellom Krim og Russland går inn i en veldig statisk fase. Du kommer til å se færre motangrep og angrep begge veier. Det er en krig som minner mer og mer om første verdenskrig, sier forsvarssjef Kristoffersen.

Første verdenskrig utviklet seg etter hvert til å bli en skyttergravskrig. Frontene var steile, framgangen var liten og elendigheten og lidelsen var stor.

- De graver seg ned, og går i forsvarsstillinger. De menneskelige lidelsene blir enorme. Hele byer blir ødelagt. Dette er en krig som har gått inn i en fase av en utmattelseskrig. Dette er veldig alvorlig for Ukraina, som mister masse folk, og alvorlig for sivilbefolkningen som lider, sier Kristoffersen.

UKRAINA: Fredag 3. juni var det 100 dager siden Russland invaderte Ukraina 24. februar - 100 dager preget av frykt, død, smerte og håp. Video: Reuters / AP / Verkhovna Rada of Ukraine / Telegram Vis mer

Ber om løsning

Forsvarssjefen ber igjen partene om å forsøke å finne en politisk løsning på konflikten.

- Det er på tide å sette seg ned ved forhandlingsbordet og forsøke å finne en løsning, sier Kristoffersen.

For å få det til, ber Kristoffersen sin russiske kollega, forsvarssjef Gerasimov, om å ta grep for å stanse krigen.

- Selv om Gerasimov skulle ønske å stanse krigen, er det vel til syvende og sist opp til president Vladimir Putin?

- Det er Putin som har gått til krig, og det som nå skjer i Ukraina, er Putins ansvar, svarer forsvarssjefen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer