Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter ny finanskrise

Etter gjeldskrise i Dubai.

FINANSMETROPOL: Dubai preges av voldsomme høyhus og fasjonabel transport. Men pengemekkaet er rammet av en voldsom gjeldskrise. Foto: AFP PHOTO/KARIM SAHIB/Scanpix
FINANSMETROPOL: Dubai preges av voldsomme høyhus og fasjonabel transport. Men pengemekkaet er rammet av en voldsom gjeldskrise. Foto: AFP PHOTO/KARIM SAHIB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Gjeldskrisen i Dubai skaper frykt for en ny runde med problemer i verdens finansmarkeder.

Investorer fra London til Sør-Korea merket fredag ringvirkningene av sjokkmeldingen to dager tidligere, da investeringsselskapet Dubai World erkjente at det ikke klarer å håndtere sine gjeldsforpliktelser.

Innrømmelsen sendte aksje-, råvare- og valutamarkeder ut i fritt fall, og på New York-børsene falt kursene med rundt 2 prosent kort etter åpningen fredag. Samtidig startet finansanalytikerne spekulasjonene om hvilke banker som nå kommer til å gå på tap.

- Verden følger med på om dette vil ha en stor innvirkning eller ikke. Dubai er som et lite vindu med innsyn til noe som kan være en ny finansiell tsunami, sier Cai Junyi fra selskapet Shanghai Securities.

- Tilbakeslag

Slett ikke alle tror situasjonen i Dubai er alvorlig nok til å utløse en ny finanskrise, og Storbritannias statsminister Gordon Brown sa fredag at verdensøkonomien er sterk nok til å takle denne typen problemer.

- Selv om dette er et tilbakeslag, så tror jeg vi vil få se at det ikke er av samme størrelse som de tidligere problemene vi har måttet håndtere, sa Brown.

Russlands statsminister Vladimir Putin mener kollapsen i Dubai viser hvor vanskelig det er å oppnå virkelig bedring i verdensøkonomien i kjølvannet av finanskrisen i fjor høst.

- Veien ut av krisen blir ikke enkel, og det er mulig vi vil se en varierende utvikling, sier Putin.

Han understreker likevel at han tror normaliseringen i verdensøkonomien kommer til å fortsette.

Aksjefall

Aksjemarkedene i Asia sank fredag for andre dag på rad, og i Hongkong og Sør-Korea var nedgangen på hele 5 prosent.

I Shanghai falt verdien av aksjene med rundt 2,5 prosent, mens den japanske Nikkei 225-indeksen gikk ned med drøye 3 prosent.

På de europeiske børsene opplevde investorene imidlertid en liten oppgang fredag ettermiddag.

Det antas at storbankene HSBC Holdings og Standard Chartered er blant de mest utsatte etter Dubai-kollapsen. Begge er tungt inne i Midtøsten og står i fare for å tape henholdsvis 3,5 og 1 milliarder kroner, ifølge beregninger gjort av Goldman Sachs.

Prangende emirater

Dubai melte onsdag at emiratet vil be kreditorene til Dubai World om minst seks måneders utsettelse på nedbetalingen av det statlige selskapets gjeld på 340 milliarder kroner.

Næringslivsavisa Financial Times beskriver beslutningen som en gigantisk tabbe som gjør stor skade på emiratets omdømme.

«Av alle de prangende emiratene langs vestkysten av Persiabukta er Dubai utvilsomt det mest ubesindige», skriver avisa.

For noen år tilbake var det kraftig vekst i Dubais eiendomsmarked, og det ble satt i gang en rekke luksusprosjekter hvor var om å gjøre å bygge høyest og størst.

Eiendomsprisene i emiratet ble nesten firedoblet fra 2002 til 2007. Siden da har prisene falt med 50 prosent.(NTB)


FANCY: Burj Al-Arab-hotellet har sju stjerner. Foto: AFP PHOTO/POOL/DAVID CANNON/Scanpix
FANCY: Burj Al-Arab-hotellet har sju stjerner. Foto: AFP PHOTO/POOL/DAVID CANNON/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media