Frykter ny flomtopp

Kongsberg puster ut - men ekspertene advarer mot ny flomtopp søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet.no): Flomtoppen som var ventet i Numedalslågen i dag, fikk ikke has på verken bruer eller veier i Kongsberg.

Men fortsatt er Nybrufossen større enn den har vært i manns minne, og langs elvebredden står heimevernsoldater vakt for at nyskjerrige skuelystne ikke skal komme for nært og falle ut i de frådende vannmassene

- I magasinene på fjellet stiger ikke lenger vannstanden. Derfor håper vi at elva etterhvert synker - sakte, men sikkert. Det avhenger imidlertid av hvor mye nedbør som kommer, sier politistasjonssjef Glenn Rhoden på Kongsberg

Og tross enkelte gløtt av oppholdsvør, bærer ikke de tunge skyene over Numedal på løfter om noen umiddelbar bedring i situasjonen. Trolig vil de to sentrale bruene som knytter sammen øst- og vestsiden av byen fortsatt være stengt i flere døgn.

Norges vassdrags- og energiverk opplyser til lokalavisa Laagendalsposten at med mindre nedbørsprognosene er overdrevet, kan en ny flomtopp ventes søndag.

- Skremmende

- Det er skremmende. Det er voldsomme krefter i sving i Lågen nå, sier Tull Skobba under en stor paraply.

Hun står langs europaveien som siden i går har endt i en politisperring på Myntbrua i Kongsberg sentrum, og ser på vannmassene som forlengst har lagt den sentrale Fosseparken nedenfor fossen under vann.

Frykter ny flomtopp

- Jeg har bodd i Kongsberg i 43 år, og aldri sett maken til vannstand, sier hun.

Kongsberg-ordfører Vidar Lande (Ap) var i dag først og fremst lettet over meldingen om at lensmannen i nabokommunen Flesberg har kontroll på tømmeret som var i fare for å flyte nedover Lågen.

På trelastbedriften Moelven Flesberg, tre mil nord for Kongsberg, var 15 000 kubikkmeter tømmer i fare for å bli tatt av vannmassene.

- Det ville gitt oss betydelige utfordringer, sier Lande.

Ingen oversikt over skadene

Ingen vet om de allerede hardt prøvede bruene som knytter Kongsberg sammen hadde tålt påkjenningen av tømmeret på toppen av vannmassene som allerede dundrer mot fundamentene.

Det siste døgnet har det vært full beredskap i kommunen, og både Sivilforsvaret og Heimevernet har vært mobilsert for å avlaste slitne kommunearbeidere. I Kongsberg Næringspark, som huser en klynge høyteknologiske bedrifter og sysselsetter et betydelig antall kongsbergensere, har det vært jobbet intenst for å begrense skadene.

- De siste dagene har vært svært spesielle, og jeg hadde håpet på en helt annen start på årets Kongsberg jazzfestival. Samtidig mener jeg vi har håndtert flommen på en god måte. Avgjørelsen om å stenge bruene i går var viktig, sier Lande.

Opprydningsjobben er det for tidlig å tenke på. Skadeomfanget er det ingen som har oversikt over enda.

Men det er på det rene at flere lavtliggende bygninger har oversvømmelse i kjelleren.

- Dessuten vet vi at en rekke bønder i Sandsvær sør for byen har fått ødelagt hele avlinger av vannmassene. Dette er noe vi må få oversikt over når flommen er over, sier Lande.

1000 dekar er rammet

Minst 1000 dekar jordbruksareale i Sandsvær er rammet, ifølge Laagendalsposten.

Også på bo- og servicesenteret Solstad sør for Kongsberg følger man nøye med på vannmasser og grunnforhold. Rasfare har gjort at institusjonen holdes under døgnkontinuerlig oppsikt, og beboerne er forberedt på en eventuell evakuering, ifølge NRK i dag.

En som taper store penger på flommen, er Garcia Joan, som driver restauranten Barolo på den ene bruenden i Kongsberg. Han pleier å håve inn en kvart årsomsetning under Kongsberg Jazzfestival, men i år er uteområdet som vender mot fossen stengt. Der skulle det vært konserter hver kveld for 350 spisende og drikkende gjester.

- Hvis vi får halvparten av den omsetningen vi hadde regnet med, tror jeg vi skal være fornøyde, sier han.

Festivaladministrasjonen kjører imidlertid på som før, og ingen andre konserter er avlyst. Bare ett arrangement har så langt blitt flyttet som følge av flommen på Kongsberg.

BADER I FLOMMEN: Bading i veien ved Åsrumvannet og campingvogn før og etter ved Holmsfoss i Lågen.
HÅPER ELVA SYNKER: - I magasinene på fjellet stiger ikke lenger vannstanden. Derfor håper vi at elva etterhvert synker - sakte, men sikkert, sier politistasjonssjef Glenn Rhoden til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer