TRUER MED Å SI OPP FLYKTNINGAVTALE:

Frykter ny flyktningkrise: 90 000 flykter

Den tyrkiske presidenten truer med å åpne grensene mot Europa for 3,6 millioner syriske flyktninger.

BOMBARDEMENT: Røyk stiger etter at Tyrkiske tropper har bombardert mål i Syria ved Akcakale. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis
BOMBARDEMENT: Røyk stiger etter at Tyrkiske tropper har bombardert mål i Syria ved Akcakale. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bombingen av kurdiskkontrollerte grensebyer fortsatte torsdag med uforminsket styrke fra fly og med artilleri, hevdes det fra Ankara.

Tyrkiske bakkestyrker rykker ifølge landets myndigheter stadig lenger inn i det nordøstlige Syria på jakt etter kurdiske opprørere.

EU har fordømt den militære intervensjonen. Ifølge AP er mer enn 90.000 mennesker nå på flukt i landet.

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, kom i dag med en sterk advarsel til EU om å dempe retorikken rundt den Tyrkiske militæraksjonen.

- Dere kan ikke stemple operasjonen vår som en invasjon. Da kommer vi til å åpne portene og sende 3,6 millioner flyktninger, sier Erdogan, og framholder at den tyrkiske operasjonen bare er et forsøk på å «utrydde terror» i Syria

EU og Tyrkia ble i 2016 enige om en avtale om flyktninger og migranter i 2016, som innebærer at Tyrkia tar tilbake flyktninger som har kommet til Europa via landet.

Den tyrkiske presidenten har flere ganger siden truet med å si opp avtalen når han har vært i konflikt eller i retoriske disputter med EU.

TRUER MED FLYKTNINGESTRØM: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under en tale i Ankara i dag. Foto: AP
TRUER MED FLYKTNINGESTRØM: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under en tale i Ankara i dag. Foto: AP Vis mer

Kan få ny flyktningstrøm

Midtøsten-ekspert ved NTNU, Jo Jakobsen, frykter at konflikten i verste fall kan føre til en ny flyktningkrise. I 2015 ble millioner av mennesker drevet på flukt ut av Syria. Tyrkia var det landet som tok inn flest flyktninger fra nabolandet.

- Tyrkias tanke er at en del av disse skal tvangssendes tilbake til nordøstlige deler av Syria. Samtidig utgjør krigføring en risiko for en ny flyktningstrøm, sier han til Dagbladet.

Jakobsen forteller at befolkningen i disse områdene er langt mindre enn i Vest-Syria. Der utspiller det seg også en konflikt parallelt med Tyrkias offensiv i Nord-Syria.

Med støtte fra Russland har syriske regjeringsstyrker tatt tilbake områder som opprørere har erobret i provinsene Idlib og Hama. Mesteparten av Idlib er imidlertid under kontroll av al-Qaida-tilknyttede Hayat Tahrir al-Sham.

- Det er et press som minner om det som var i 2015. Men det avhenger av hvordan krigføringen utvikler seg i Nord-Syria og i Idlib. Det er ingen tvil om at man frykter en liknende situasjon som i 2015.

Siste: Bloomberg og Expressen melder at tyrkiske myndighetskilder har fortalt at Tyrkia går inn i Syria. Tyrkias forsvarsminister sier at de fortsatt forbereder seg. Programleder: Ingrid Cogorno Vis mer

Lenge ventet

Tyrkia innledet den lenge varslede offensiven onsdag med en flere timer lang flyoperasjon, der flere titalls kampfly systematisk bombet en lang rekke mål i det vidstrakte, flate grenseområdet.

Seint på ettermiddagen kom meldingen om at bakkeoperasjonen hadde startet og at tyrkiske elitesoldater og pansrede kjøretøy krysset grensen på fire steder og raskt beveget seg innover i landet.

Trump ga grønt lys

Den tyrkiske offensiven startet rett etter at president Donald Trump søndag bestemte seg for å trekke ut en amerikansk kontingent, som har kjempet sammen med den kurdiske YPG-militsen mot IS i grenseområdet.

I den offisielle statusrapporten fra Ankara torsdag gis det få detaljer om framrykkingen. En kort video som viser tyrkiske elitesoldater i aksjon, ble distribuert.

Departementet sier at tyrkiske styrker har angrepet 181 YPG-mål øst for Eufrat i Syria siden offensiven startet.

En talsmann for opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av kurdisk YPG-soldater, opplyste torsdag at framrykkingen er slått tilbake og at det ikke er noen styrker som tar seg videre innover i Syria. Men dette kan ikke bekreftes av uavhengige opplysninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer