Frykter ny generasjon ETA-terrorister

Madrid: Spansk politi frykter at en ny generasjon terrorister planlegger aksjoner mot landets turistindustri etter flere bombeeksplosjoner de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste av bombene gikk av i sentrum av Barcelona natt til fredag. Torsdag klarte politiet å avverge en bombeeksplosjon ved flyplassen i Malaga.

Spansk politi har framfor alt rettet søkelyset mot en eksplosjon i kystbyen Torrevieja tidligere i uken, der en kvinne med plettfritt rulleblad skal ha utløst en eksplosjon da hun skulle flytte sprengstoff i en leilighet i byen.

Etterforskerne er ikke i tvil om at det er den baskiske separatistorganisasjonen ETA som står bak eksplosjonene, men frykter at det ikke lenger er personer med navn i strafferegisteret som gjennomfører aksjonene.

De såkalte «legale» ETA-aktivistene tilhører en ny generasjon som aldri har vært i politiets søkelys, men som likevel brenner for ETAs sak.

Anonyme aktivister

Bombemålene de siste dagene tyder på at det nok en gang er turistindustrien som skal rammes, men denne gang står politiet også overfor en ny utfordring. Olaia Castresana, som ble sprengt i lufta i Torrevieja, hadde aldri vært i politiets søkelys, og hadde bare lånt sine foreldres ferieleilighet, der bomben gikk av.

20 prosent av alle leilighetene byer tilhører spanske statsborgere av baskisk opprinnelse, og Castresana var ikke mer mistenkelig i politiets øyne enn en hvilken som helst annen turist.

I alle de år ETA har drevet sin virksomhet har gjerningsmennene bak bombeaksjoner og drap vært omtalt som «illegale» aktivister, men nå har organisasjonen åpenbart endret sitt operasjonsmønster, skriver en kommentator i Vasco Press.

De «legale» elementene i bevegelsen skal ha forlatt baskerprovinsen Guipuzcoa, og fortsatt å støtte terroristvirksomheten fra områder utenfor Baskerland.

Skjult i mengden

ETA-medlemmet Xabier Garcia Gaztelu, som ble arrestert i Frankrike februar, skal ha organisert disse nye aktivistene etter at han tok over ledelsen av ETA i 1998.

50 millioner turister besøker Spania hvert år. For politiet vil det være en nærmest umulig oppgave å identifisere mulige ETA-terrorister dersom de ikke tidligere har hatt noen tilknytning til ETA-miljøet.

ETA har kjempet for uavhengighet i Baskerland i grenseområdet mellom Spania og Frankrike i over 30 år. Mer enn 800 mennesker er blitt drept i en lang rekke bombeaksjoner og drap. Bare i år er 11 mennesker blitt drept.

(NTB)