Frykter ny gjeldskrise

Rentesjokket gjør at folk får problemer med å beholde boligen. Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, tror at om lag 10 000 boligeiere føler seg truet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Omtrent 70 000 har kjøpt bolig til makspriser i løpet av det siste året, 10- 20 prosent har lånt maksimalt av det de makter. Dermed har omtrent 10 000 store renteproblemer og kan stå overfor tvangsauksjoner og gjeldsforhandlinger, sier Batta.

Huseiernes Landsforbund bisto titusener i samme situasjon under boligkrakket på slutten av 80-tallet.

Frykter trenden

-For hver prosent renta går opp, går boligprisene tre prosent ned. Vi frykter at trenden vil fortsette og at boligprisene har falt med 15 prosent innen halvannet år, sier han.

Batta har følgende råd til låntakerne:

- Hvis du har lån på mer enn 2,5 ganger husholdningsinntekten, bør du binde renta. En idé kan være å binde opp halve lånet, sier Batta, som har prøvd den varianten selv.

Han får følge av senioranalytiker Eirik Larsen i DnB.

- Hvis du ikke får sove av frykt for privatøkonomien, bør du binde renta nå, sier Larsen.

La den flyte

- Det er forholdsvis billig å binde lånet nå. Da får man en trygghet mot flere renteøkninger. De med økonomi som tåler en støyt kan med fordel vente enda en stund. Mye kan skje ennå, sier Larsen.

- Hvis du vet at du ikke greier høyere rente enn fastrentesatsen i dag, bind renta. Men hvis du mener du klarer toppene, lønner det seg definitivt å la renta flyte, mener Dine Penger-redaktør Carsten O. Five.

Five kaller de prosentpoengene du betaler ekstra for å få fastrente for «forsikringspremie». En forsikringspremie som koster penger.

- Alle undersøkelser viser at det blir billigere å la renta flyte. sier Five.

Med andre ord: Er du nødt til å «økonomiforsikre» deg, koster det penger. Som så ofte før: Det er dyrt å være fattig.

Faren over

Selv om visesentralbanksjef Jarle Bergo ikke avviser nye renteøkninger framover for å holde kronekursen stabil, tror ikke ekspertene man vil se den helt store renteoppgangen.

- Jeg tipper at renta til sammen øker 2 til 3 prosent, sier Petter Batta, som ikke tror vi får 1980-tallet på nytt igjen, selv om mange allerede har problemer.
- Det er slett ikke sikkert vi har sett slutten ennå. Men de langsiktige rentene ligger lavt. Det er et signal fra de store aktørene i markedet om at man ikke forventer en stor renteøkning.

Det samme mener NHO-økonom Tor Steig:

- Jeg tror faren er over for denne gang. Nå er renta såpåss mye høyere i Norge enn i andre europeiske land at den norske krona bør være interessant å kjøpe.