Frykter ny IT-boble

Facebook, Twitter og Spotify kan skape den.

 Verdt milliarder:  Facebookgründer Mark Zuckerberg kommer muligens å børsnotere selskapet til neste år. Mange frykter det skal være starten for en ny dot com-boble. Foto: Scanpix
Verdt milliarder: Facebookgründer Mark Zuckerberg kommer muligens å børsnotere selskapet til neste år. Mange frykter det skal være starten for en ny dot com-boble. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store internettbaserte selskaper som Facebook og Twitter er nå med å skape frykt for at vi nå står ved foten av en mulig IT-boble, lik den vi så ved årtusenskiftet.

Mye av frykten kommer av nettbaserte selskaper som blir verdsatt til skyhøye summer. Blant disse er den spillprodusenten Zynga, som blant annet har lokket millioner av facebookbrukere til å gro sine egne grønnsaker i spillet Farmville. Selskapet har blitt verdsatt til over 50 milliarder kroner, skriver britiske Guardian.

Facebook mest verdt Blant andre selskaper som har økt sin verdi, er den sosiale nettjenesten Twitter. Selslapet skal være verdt 66 milliarder kroner. Også Groupon, et selskap som driver en tjeneste for rabattkuponger skal være verdt 86 milliarder kroner. Men det er nettstedet Facebook som leder an. 

Sist måned ble selskapet verdsatt til 277 milliarder kroner, noe som overstiger verdien på bilprodusenten Ford. Listen av selskaper fortsetter, og flere investorer frykter nå en ny boble.

Børsnotering avgjørende Dette skal bare være begynnelsen. Når Facebook muligens børsnoteres neste år, kan det hele ta av. Alan Patrick, som er en av grunnleggerne av rådgivningsselskapet Broadsight og driver av bloggen broadstuff, sier til britiske Guardian at vi nå er ved starten av en ny boble som har begynt å vokse.

- En boble kan defineres ved at for mye penger jager en gruppe selskaper i en liten bransje. Denne bransjen vil så vokse til det bare handler om å selge til den som vil ta en større risiko enn deg selv.

Den norske hedgefondforvalteren Peter Warren er enig i at vi kan ha begynnelsen av en ny boble, men at det enda er for tidlig å si at bobla er et faktum.

- Selskapene må først børsnoteres. Når alle så kaster seg på toget, ligger det an til at vi har en boble som kan sprekke. Det er liten tvil om at selskaper som Facebook vil være følsomme for aksjemarkedet. Men det handler også om hvor flink selskapene er til å være en plattform innen bransjen sin.

Verdt 5,7 milliarder Spotify er det siste selskapet i rekken som gir indikasjoner på at noe er i ferd med å skje. Meldinger om at musikknettstedet jobber med å skaffe seg en ny finansieringsavtale, økte verdien på selskapet til 5,7 milliarder kroner.  

Selskapet, som er delvis svenskeid, håper på å få 500 millioner kroner fra selskapene Digital Sky Technologies og Kleiner Perkins, mot en kombinert egenandel på ti prosent.  

Førstnevnte er blant annet storinvestor i det nettstedet Facebook, mens Kleiner Perkins har en eierandel i Twitter.