Storbritannia:

Frykter ny jule-lockdown

Immunologen Peter Openshaw mener britene må gjøre tiltak for å hindre en ny lockdown. Han får støtte av nordmenn bosatt i Storbritannia. - Ikke god kontroll, sier Nakstad.

NY LOCKDOWN?: Et stigende antall smittetilfeller kan føre til en ny lockdown i Storbritannia. Det frykter i hvert fall immunologen Peter Openshaw. Foto: Wiktor Szymanowicz /NurPhoto / Shutterstock / NTB
NY LOCKDOWN?: Et stigende antall smittetilfeller kan føre til en ny lockdown i Storbritannia. Det frykter i hvert fall immunologen Peter Openshaw. Foto: Wiktor Szymanowicz /NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

De siste ukene har antallet tilfeller av corona steget kraftig i Storbritannia.

- Dette kan nok til en viss grad forklares, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Tidligere i uka fortalte helseminister Sajid Javid at de frykter opp mot 100 000 smittetilfeller daglig, men til tross for dette, ville myndighetene ikke innføre nye tiltak.

Det har skapt reaksjoner.

- Handler vi ikke snart, så frykter jeg at vi får en ny jul i lockdown.

Det sa den anerkjente immunologen Peter Openshaw, da han gjestet radioprogrammet BBC Breakfast lørdag.

Openshaw jobber til daglig som professor ved Imperial College i London, hvor han forsker på hvordan immunsystemet forsvarer seg mot virusinfeksjoner.

- Hvis man utsetter tiltak nå, må det innføres enda strengere tiltak seinere. En umiddelbar respons er helt avgjørende hvis man skal få kontroll, fortsatte professoren.

Kom med oppfordring

Han oppfordret deretter lytterne til å ta saken i egne hender, framfor å vente på at regjeringen skal gripe inn.

Openshaw anbefalte blant annet folk å unngå offentlig transport, vaksinere seg og takke ja til en ekstra vaksinedose hvis de fikk muligheten.

- Jo tidligere vi handler, jo større er muligheten for å feire jul med familiene våre, sa han.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at smittesituasjonen i Europa er sterkt preget av varierende vaksinedekning.

- I Storbritannia har man - til tross for høy vaksinedekning - nå svært høye daglige registrerte smittetall. Dette kan nok til en viss grad forklares av at effekten av virusvektorvaksinene (AstraZeneca, Janssen red.anm.) ser ut til å tape seg litt raskere enn mRNA-vaksinene (Pfizer, Moderna red.anm.), dels at det har gått lang tid siden den første massevaksineringen i Storbritannia fant sted.

- Dessuten er det fortsatt mange uvaksinerte mennesker i landet som bor tett, og lett smitter hverandre, sier Nakstad.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Han sier at smittevernrådene og bruken av munnbind nok er mer omfattende i Storbritannia enn i Norge.

- Men man har likevel ikke god kontroll på situasjonen. Det skyldes nok at befolkningsimmuniteten rett og slett ikke er sterk nok ennå.

Fra lørdag til søndag var det registrert 39 962 nye tilfeller av corona i Storbritannia og 72 dødsfall. Mandagens tall er ikke komplette, etter tekniske problemer med tellingen i Wales.

Innførte reiseforbud

Foran helligdagene i 2020 strammet statsminister Boris Johnson inn på julefeiringen i hele landet. Årsaken til dette var britenes frykt for deltavarianten av coronaviruset. Ikke-essensielle butikker, frisører og treningssentre måtte stenge dørene. Det ble også innført påbud om hjemmekontor for dem som kunne, og alle briter ble oppfordret til å holde seg hjemme.

I tillegg ble det innført reiseforbud til utlandet, med mindre det var strengt nødvendig – og bare tre husstander kunne møtes første juledag.

- Når viruset endrer sitt angrep, må vi endre vår respons. Jeg ser ikke noe annet alternativ, sa Johnson den gang.

- Det aller siste Boris Johnson vil gjøre

Journalist for den skandinaviske supporterklubben til Manchester United, Bjarte Valen, er bosatt i London.

Han forteller at fjorårets julefeiring ble ekstra spesiell.

- Det pleier å være veldig mye mer sosialt. Boxing Day (2. juledag, red.anm.) er den store dagen hvor veldig mye skjer, men alt slikt måtte settes på vent.

Valen er ganske sikker på at britene vil komme med nye innstramminger, men tror fortsatt de er et godt stykke unna full lockdown.

PÅ KAMP: Journalist Bjarte Valen utenfor Old Trafford. Foto: Privat
PÅ KAMP: Journalist Bjarte Valen utenfor Old Trafford. Foto: Privat Vis mer

- Det er det aller siste Boris Johnson vil gjøre, men uten at jeg er noen pandemiekspert, så er man nødt til å stramme inn noe, sier journalisten til Dagbladet.

- Håper jeg kan komme hjem

Den norske sykepleieren Ingrid Jahren Scudder er bosatt og jobber i Bristol.

Hun forteller til Dagbladet at fjoråret var preget av lange perioder der man var hjemme, men husker ikke jula spesifikt. Nå forteller hun at det stadig oppdages nye tilfeller av corona på barnas skole.

- Det har vært mange tilfeller i det siste, men det gjennomføres samtidig utrolig mange tester, forteller hun.

BOR I STORBRITANNIA: Den norske sykepleieren Ingrid Jahren Scudder er bosatt i Bristol, men håper å kunne feire jul i Norge. Foto: Privat
BOR I STORBRITANNIA: Den norske sykepleieren Ingrid Jahren Scudder er bosatt i Bristol, men håper å kunne feire jul i Norge. Foto: Privat Vis mer

- Tror du at det blir en ny jul i britisk lockdown?

- Ja, det frykter jeg. Samtidig gjelder det å ha litt is i magen, så jeg håper at smittetallene flater ut. Det er mange som vaksineres, så jeg er optimistisk og håper jeg kan komme hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer