Frykter ny kirkeasylbølge i Norge

TROMSØ/OSLO: Det kan bli en ny kirkeasylbølge i Norge, dersom myndighetene vil tvangssende nærmere 2.400 kosovoalbanere til Kosovo. Det frykter den antirasistiske organisasjonen Regnbuen, som også tror flere vil flykte til Danmark og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette kan bli en tragedie uten sidestykke, sier pressetalsmann Henrik Broberg i Regnbuen til NTB.

De kosovoalbanske barnefamiliene i Norge fikk i oktober i fjor beskjed om at de fikk utsatt hjemreisen til 1. mars i år av humanitære grunner. De som har fått avslag måtte melde seg for Utlendingsdirektoratet (UDI) innen 1. mars for ikke å miste den økonomiske tilbakevendingsstøtten på 15.000 kroner. Men bare 180 meldte seg.

Sendes hjem fredag

Allerede fredag går det første flyet for hjemsendingen av barnefamiliene. I ukene fremover skal det etter planen gå to fly i uka til Kosovo. Men det er svært få av de 2.563 kosovoalbanerne som har fått avslag på sine søknader om asyl i Norge som vil reise hjem. Dette skyldes ikke minst at situasjonen er svært urolig i Kosovo.

- Jeg håper fredagens fly blir kansellert. Slik situasjonen er i Kosovo nå er det ikke trygt å tvangssende flyktninger dit. Dette kan bli en tragedie uten sidestykke, sier Henrik Broberg i Regnbuen til NTB.

Han tror en god del av disse personene vil forsøke å få asyl i norske kirker, mens andre vil trolig forsøke å få asyl i Sverige eller Danmark.

- Vi kan få en ny kirkeasylbølge. Mange kosovoalbanere er svært desperate og føler seg maktesløse, sier Broberg. Han mener at de ulike menighetene nok vil ha ulik praksis om de vil gi asyl eller ikke. Likevel tror han at mange kirker vil åpne sine dører for flyktningene.

- Frivillig hjemreise

Broberg mener at regjeringen med kommunalminister Sylvia Brustad i spissen må la kosovoalbanerne få bli i Norge, og la hjemreisen være frivillig slik som for bosnierne.

- De fleste vil jo reise hjem når de føler seg trygge. Men så urolig situasjonen er i Kosovo nå vil de bare være til byrde for resten av befolkningen som får enda flere munner å mette. Jeg kan ikke forstå hvorfor norske myndigheter har det så travelt med denne hjemsendelsen. Tvang vil gi mange humanitær nød, sier Henrik Broberg til NTB.

«Skammens kapittel»

Også avisen Nordlys stiller spørsmål ved hvorfor hjemsendelsen haster så voldsomt.

- Et nytt skammens kapittel kan nå bli skrevet i historien om hvordan vi behandler de menneskene som er kommet til oss med håp om trygghet fra krig og kaos i hjemland de slett ikke forlot med lett hjerte. Tror virkelig norske myndigheter at Norge er hele verdens svar på det «forjettede land», spør avisen på lederplass tirsdag.

Avisen mener at problemet med behandlingen av kosovoalbanerne ikke er av byråkratisk, men politisk karakter.

- I tillegg forteller dette eksemplet oss at regjeringen ikke har noe ønske om å gjøre noe med politikken. Det kan ende med nye asylsøkere i norske kirker, noe vi sterkt beklager, skriver Nordlys.

- Gå hardere til verks

Fremskrittspartiet på sin side støtter hjemsendelsen, men frykter en kirkeasylbølge.

- Regjeringen må gå hardere til verks for å få folk sendt hjem, mener stortingsrepresentant Torbjørn Andersen på partiets internettsider.

- Her skal Sylvia Brustad få noe å bryne seg på, slår Andersen fast.

(NTB-Svein Arthur Kallevik)