Frykter ny «krystallnatt»

BERLIN (Dagbladet): Politi over hele Europa slår ring om synagoger og jødiske eiendommer etter en serie ildspåsettelser og andre angrep i påskehelga. Franske jøder advarer mot ei ny «krystallnatt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En synagoge i Marseilles i Frankrike brant ned til grunnen natt til i går.

Brannen i synagogen ser ut til å ha begynt på flere steder. Det gjør at politiet er sikre på at den var påsatt. Flere hellige skrifter og toraruller ble flammenes bytte.

I Lyon brukte ei gruppe på rundt 20 maskerte personer stjålne biler som rambukker mot en synagoge og satte bilene i brann.

Også en synagoge i Strasbourg ble forsøkt satt i brann. I Nice ble vinduene til det jødiske samfunn i byen knust, mens en kosherslakter i Toulouse ble beskutt av ukjente. Også disse angrepene blir satt i sammenheng med de israelske angrepene på palestinske mål.

Fordømte

President Jacques Chirac og statsminister Lionel Jospin har fordømt attentatene på det sterkeste og krevd at gjerningsmennene blir straffet strengt. Chirac besøkte en synagoge i Le Havre for å markere solidaritet.

Jødiske ledere i Frankrike sammenlikner serien av attentater de siste dagene med Krystallnatta, natta mellom 9. og 10. november i 1938, da tyske nazister brente synagoger, ødela jødiske eiendommer, drepte og sendte 20000 jøder i konsentrasjonsleir.

Hakekors

I bydelen Anderlecht i Brussel i Belgia kastet ukjente personer brannbomber inn i en synagoge natt til i går. Den lokale ordføreren, Jacques Simonet, ga ungdommer fra den arabiske befolkningen i den belgiske hovedstaden skylda for attentatet.

En høyreekstremistisk organisasjon malte hakekors og antisemittiske slagord på en synagoge i Kostroma, 400 kilometer nord for Moskva i Russland.

For å beskytte den restaurerte synagogen i sentrum av Berlin i Tyskland, har store politistyrker satt opp kontrollposter også i sidegatene.