Frykter ny legionærepidemi

STAVANGER (Dagbladet): En 59-åring er sannsynligvis legionellasmittet innenfor bygrensa i Stavanger. I fjor døde sju mennesker av legionellasmitte i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk må ikke få panikk. Foreløpig har vi bare ett tilfelle i dette området. Det er ingenting som tyder på at vi kan få en epidemi, sier sjeflege Johannes Bergsåker-Aspøy ved Sentralsjukehuset i Rogaland (SiR).

Ett år er gått siden Stavangers innbyggere unngikk Breiavannet. Etter flere uker med stadig nye utbrudd, ble kilden lokalisert til kjøletårnene på Hotel Atlantic.

Da var 28 personer blitt innlagt på sykehus, og sju av dem døde der. Kommunen måtte tåle knallhard kritikk og politianmeldelse fra ofrene.

Utenfor livsfare

Stavanger-mannen (59) ser heldigvis ut til å klare seg bra.

- Han fikk symptomer på luftveisinfeksjon, og ble lagt inn da situasjonen forverret seg med feber. Nå er vi godt fornøyd med hans allmenntilstand, og mannen er utenfor livsfare, sier Bergsåker-Aspøy.

Fungerende smittevernlege Kjell Samuelsen vet at mannen ikke har fått smitten i utlandet. Han utelukker også offentlige svømmehaller og allment tilgjengelige boblebad.

- Smittetidspunktet har vært mellom 10. og 20. juni. I denne perioden har pasienten vært i sitt eget nærområde hele tida, sier Samuelsen.

Frikjente kjøletårn

Legionærsyke fungerer som en særdeles kraftig influensa. Legionellabakterien smitter ikke fra en person til en annen, men mange kan infiseres fra samme kilde. Bakterien trives godt i halvvarmt vann, og kan til og med dukke opp i en dårlig varmtvannsbereder eller et dusjhode. Men øverst på lista over mistenkte er åpne kjøleanlegg til luftrensing i store bygninger.

- Vi har ei liste på 18 åpne kjøletårn, som ble testet så seint som 5. juli. De er med andre ord bortimot frikjent. Det er en lettelse for oss, fordi det ikke peker i retning av en epidemi. På den annen side vet vi ikke hvor smitten kommer fra, sier Samuelsen.

Selv om det er lite som foreløpig tyder på en epidemi, forstår han godt at folk er på alerten etter det som skjedde i fjor.

- Vi merker at mediene er oppmerksomme, og at pasienter blir engstelige. Det er forståelig. Sist gang tok det litt tid før vi fant kilden, i dag vet vi mer. Men det kan utmerket godt være at vi aldri finner ut hvordan denne mannen ble smittet. Med isolerte tilfeller kan det skje, sier Kjell Samuelsen.