Frykter ny mediastjerne

Når kardinalene møtes mandag for å finne en ny pave vil diskusjonen handle om alder, karisma og om Vatikanet vil ha en ny mediastjerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdøde pave Johannes Paul II revolusjonerte bruken av media i Vatikanet, men de skarlagensrøde kardinalene stiller seg nå spørsmålet om de vil ha så mye mediaoppstyr rundt en ny pave. Karisma skal heller ikke være viktig i \'jobbsøknaden\', skriver Roger Wilkison i Turkish Weekly.

Vatikan-spesialisten James Walston ved det amerikanske universitet i Roma mener pave Johannes Paul II fikk Vatikanet ut av en Kreml-lignende isolasjon. I tillegg skaffet han seg en av verdens mest velsmurte mediamaskiner takket være sin evne til bevisst å pleie media.

Utnyttet media

Walston legger vekt på pavens store kjærlighet til teater og hans enestående evne til å kommunisere med menneskemasser. Og ikke minst hans evne til å utnytte medias interesse for hans person. Paven hadde stor sans for symboler. Kyssing av jorda han trådte på. En liten lapp ved klagemuren i 2000 hvor han beklaget kristnes forfølgelse av jøder, og selv hans ordløse påskehilsen kort tid før sin død var iscenesatt med stor kløkt. Han visste hva som beveget folks hjerte og sjel, ifølge Walston.

Nå er kardinalene meget opptatt av om god media-tekke er viktigere enn andre oppgaver. Ikke minst om det riktigste vil være å velge en gammel kardinal; helst i slutten av 70-åra. Brutalt nok vil et slik valg være et helt bevisst ønske om at den nye paven ikke skal sitte like lenge som Johannes Paul II. Og de eldste kardinalene er ikke like inneforstått med den nye mediatiden som Johannes Paul II.

- Kardinalene vil høyst sannsynlig ikke ha noen mega-stjerne som styrer den katolske kirken i en retning kardinalene helst ikke vil, sier James Walston til Turkish Weekly.

Den tyske kardinalen, Joseph Ratzinger (78), ligger i teten for å bli ny pave, skriver de italienske avisene Corriere della Sera og La Repubblica.

Ratzinger skal allerede ha støtte fra 50 av de 117 kardinalene,skriver den amerikanske avisa New York Daily News. For å bli ny pave må han ha 77 kardinaler på sin side.

PANZERKARDINAL: Den tyske kardinalen Joseph Rattzinger seiler opp som favoritt  blant kardinalene som skal velge ny pave. Foto: SCANPIX/REUTERS
PANZERKARDINAL: Den tyske kardinalen Joseph Rattzinger seiler opp som favoritt blant kardinalene som skal velge ny pave. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Italiensk tv melder at Ratzinger er pavens naturlige etterfølger. For selv om alt foregår i hemmelighet og alle kardinalene har taushetsløfte om ikke å snakke om valget til noen, foregår den politiske kampen under overflaten. Og det som så langt har kommet opp til overflaten er Ratzingers kandidatur. Problemet er at han ikke er særlig populær utenfor Roma.

Ratzinger sto meget nær paven og er meget konservativ. Han var \'den slemme\' mens Johannes Paul II var \'den snille\'.

Ratzinger sørget for at opprørske prester fikk munnkurv og holdt seg til Vatikanets konservative linje. Kallenavnet hans var Panzerkardinal. Så seint som i 1996 fordømte han The Beatles; noe mange syntes var litt seint fordi bandet ikke hadde eksistert i 25 år.

Politisønnen fra Bayern ble tvunget inn i Hitler-Jugend som 14-åring og gikk seinere inn i den tyske hæren. I 1945 deserterte han.

MEDIAKONGEN: Pave Johannes Paul II besøkte i Norge og daværende kong Olav på slottet i Oslo i 1989.
<B>DEN SLEMME: Ratzinger var \'den slemme\' mens Johannes Paul II var \'den snille\'.