Frykter ny miljøkatastrofe

PARIS (Dagbladet.no): Frankrike frykter en miljøkatastrofe etter at det italienske tankskipet «Ievoli Sun» sank i dag tidlig. Tankeren fraktet 6 000 tonn farlige kjemikalier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se video av forliset

4 000 tonn av lasten består av kjemikaliet styren. - Styren er uoppløselig i vann, usynlig, eksplosivt og svært giftig, oppplyste Patrick Brau Han var talsmann etter miljøkatastrofen fra oljetankeren «Erika» som sank utenfor Bretagne for bare ti måneder siden. Brau ønsker at strendene denne gangen blir avstengt og at ingen frivillige blir sluppet til for å rydde opp etter den nye katastrofen. Det er for farlig.

Greenpeace hevder at «Ievoli Sun» ble senket med hensikt over en slags økologisk søppelplass der flere skip allerede har dumpet giftige stoffer.

Frankrikes president Jacques Chirac sier han er bekymret over situasjonen og at EU må definere nye regler for sikkerheten til sjøs. Ingen nye regler er innført siden «Erika» sank og forurenset hele Bretagne.

«Ievoli Sun» sendte SOS-signaler søndag da tankeren befant seg utenfor Batz-øya i Bretagne. Mannskapet ble evakuert i går. I dag tidlig forsøkte havnemyndighetene å slepe tankeren inn til Cherbourg, men det viste seg umulig å gjennomføre. Den havarerte tankeren ble fylt med vann og sank.

Stedet der tankeren sank er utsatt for sterke strømmer som gjør alt dykkerarbeid vanskelig. Det er allerede spor av forurensning rundt fartøyet, men det er ennå ikke slått fast om det er fra lasten eller drivstoffet. Hvis forurensningen skyldes lasten, kan dette være begynnelsen på en større økologisk katastrofe. Kjemikaliene er svært giftige. Styren er et hydrokarbon som brukes i fremstilling av syntetisk plast.

«Ievoli Sun», 114 meter lang, var på vei fra Fawley i Storbritannia til Bar i Jugoslavia. Den drives av det italienske selskapet Rina, som også kontrollerte «Erika». «Ievoli Sun» er 11 år gammel.

Franske myndigheter har slått full alarm. Transportminister Jean-Claude Gayssot leder et krisemøte i Cherbourg. Det er om å gjøre å unngå et nytt «Erika». Den havarerte tankeren blir overvåket fra satellitt.

Her synker det italienske tankskipet "Ievoli Sun" i Kanalen.