Frykter ny rentevals

Arbeiderpartiet er livredd for en renteoppgang før høstens valg. Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen advarer bankene på det sterkeste mot å starte en ny rentevals.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med dokumentmappe og hektiske steg mellom avisredaksjoner, radio- og fjernsynsstudioer, forsøkte Schjøtt-Pedersen i går kveld å skape ro etter at Finansnæringens Hovedorganisasjon truet med rentehopp på grunn av momsreformen.

Finansministeren og resten av regjeringen vet at renteoppgang, høy bensinpris, sterkt økende strømpris og en momsreform ingen riktig vet hvordan vil slå ut, kan knuse partiets drøm om å vinne høstens valg.

To rentemøter

For innad i Arbeiderpartiet er det knapt noe som oppfattes som en verre trussel, enn at det sås tvil om partiets økonomiske politikk. I hvert fall ikke få måneder før et stortingsvalg. Dersom momsreformen eller andre politiske vedtak fører til at bankene skrur opp renta, regner partiets strateger det som sikkert at tusenvis av potensielle Ap-velgere vil la være å stemme på partiet.

Like ille blir resultatet dersom Norges Bank på et av sine rentemøter 20. juni eller 8. august skrur renta i været på grunn av press i norsk økonomi.

Arbeiderpartiet har ikke råd til nok en renteoppgang.

Sosialt skjevt

Og det har trolig ikke titusenvis av nordmenn heller. Norge har i dag Vest-Europas høyeste rentenivå, og særlig nyetablerte boligkjøpere vil få trøbbel dersom renta stiger ytterligere. At økende renter i tillegg rammer sosialt skjevt, gjør ikke situasjonen bedre.

Innad i Arbeiderpartiet er derfor strategien å unngå en ny renteøkning nærmest for enhver pris. Håpet om å få renta ned før folket går til valgurnene, er derimot dødt. Ved framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett klargjorde finansministeren at målet var å unngå ytterligere press på renta. Det kan bety at det særnorske rentenivået har kommet for å bli en god stund.

- Bytt bank!

Bankenes trusler om å øke renta på grunn av momsreformen som trer i kraft 1. juli, fikk finansministeren til å rynke bryna i går.

- Det har aldri vært aktuelt at bankene skal betale moms på det som er nært knyttet til egne tjenester. Det er ikke grunnlag for å true med høyere renter. Gjør de det, bør folk finne ut om de er bedre tjent med en annen bank.

- Hvordan vil det være å gå inn i en valgkamp hvis renta stiger?

- Vi har i vår økonomiske politikk lagt veldig stor vekt på å unngå at presset på renta øker.

- Spørsmålet dreide seg om valgkampen?

- Det ønsker jeg ikke spekulere i.

<B>...LETT...:</B> og resten av regjeringen frykter mer enn noe annet...
<B>...LETT...:</B> at tida fram til høstens valg skal bli preget av...
<B>TUNG...: nok en rentevals.
<B>TUNG...:</B> Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen...