Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter ny sommer med monsterfluer

Glem haisommer. Fluesommer i Våler er langt verre, og ødelegger idyllen for både dyr og mennesker.

PLAGE: Tuneflua er en pest og en plage for både folk og dyr. Video: Privat. Reporter: Jeanette Nyhammer Vik Vis mer

Han har sett seg lei på problemet, ordfører Reidar Kaabbel i Våler kommune i Viken. Kanskje ikke så rart, etter at flere somrer på rad har blitt ødelagt av tuneflua.

I de verste områdene kan ikke folk være ute når fluesesongen står på som verst. Noen velger ganske enkelt å forlate hus og hjem for å komme seg unna. Barnehager holde ungene inne, mens SFO flytter barna til andre deler av kommunen.

Kampen mot plageåndene har så langt vært fånyttes. Verken iherdig raking langs fluas ynglesteder eller oppdemming av de samme områdene har ført til resultat.

Nå håper ordføreren bare at årets sommer ikke blir like ille som den i 2018. Den sitter fremdeles litt for friskt i minnet.

- En skikkelig plage

- Foreløpig er det ikke så ille, men de som har greie på dette sier at sesongen er litt forsinka i år. Tuneflua kommer som regel omkring Sankthans, og blir værende i tre til fire uker. Det er jo den beste tida på året, men for noen av områdene i kommunen her, er den tvert imot den verste, forteller Kaabbel.

Ett av områdene han sikter til, er Svinndal. Så ille har det blitt, at kommunen har satt ned en egen prosjektgruppe sammen med Skiptvet, Rakkestad, Fredrikstad og Sarpsborg. Målet er enkelt, men sterkt nødvendig: Å begrense spredningen av tuneflua.

- Den er en skikkelig plage. Klipper man plen, så blir man så bitt at blodet fosser nedover beina, sier ordføreren.

Den grufulle beskrivelsen henger sammen med tunefluas framgangsmåte. I motsetning til myggens stikk, skjærer flua seg inn i huden. Deretter bruker den et blodfortynnende middel som gjør at såret blør, slik at knotten kan slikke det i seg.

- Som ordfører tar jeg dette høyst alvorlig. Det handler om folks livskvalitet og folkehelse. Det er rett og slett en fortvilet situasjon, sier Kaabbel.

AU!: Hvor vondt er det å bli stukket av en tarantellhauk? Det vet denne mannen, som nærmest livnærer seg på å bli stukket av insekter. Video: Great Big Story Vis mer

Det er komplisert

Han betegner problemet som komplisert. Det er vanskelig å være uenig i den karakteristikken. Tuneflua må begrenses på eggstadiet hvis man skal få kontroll - men for å klare det må man spore opp knottens egg. Egg som - ikke veldig overraskende - er ganske små.

- Vi mistenker at de legger egg i Ågårdselva. Men dette er å lete etter nåla i høystakken. Hadde det vært en enkel løsning på problemet, så hadde vi nok kommet opp med midler for å fjerne fluene for godt allerede. Men så langt har tiltakene vært uten gode resultater, sier en oppgitt Kaabbel.

Kan gi kraftig reaksjon

Veterinær og daglig leder ved Fredrikstad Dyrehospital, Carsten Glindø, er også godt kjent med tuneflua. Klinikken får hvert år inn tilfeller av hunder som har hatt ublide møter med knottarten.

De siste to åra har det vært særlig ille. Likevel beroliger han hundeeiere med at det ofte ser verre ut enn det er for hundene.

- Tuneflua stikker der det er lite hår, men det ser som regel verre ut enn det føles for hunden. Ser man bare noen få røde ringer, så går det over av seg selv, forklarer Glindø.

VETERINÆR: Carsten Glindø. Foto: Fredrikstad Dyrehospital
VETERINÆR: Carsten Glindø. Foto: Fredrikstad Dyrehospital Vis mer

Skulle det plutselig bli optimale forhold for klekking, kan imidlertid situasjonen bli en annen, ifølge veterinæren. Han har flere ganger fått inn hunder som har hatt behov for rask behandling.

- I de verste tilfellene kan hundene få opptil flere hundre stikk, og da kan det føre til en allergisk reaksjon. Hundene kan da hovne opp i ansiktet og få problemer med å puste. Skjer det, så bør man absolutt oppsøke veterinær raskt, oppfordrer Glindø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!