Frykter ny storflom

LILLESTRØM/SKIEN (Dagbladet): Store nedbørsmengder også kommende døgn truer med å skape storflom over store deler av Østlandet. Utallige kjellere ble i går fylt med vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var 7- 8 cm med vann over hele kjellergulvet. Familiealbum er ødelagt, det samme er barnetegninger og mange av min datters barndomsminner, forteller Gro Landfald på Fetsund. Hun og Glenn Bråten har ikke bodd i huset i mer enn et knapt år, og kjelleren var fylt med ting de ikke har fått på plass.

Kloakk-trøbbel

For tre år siden ble puben de driver også oversvømt, og de er nettopp ferdig med kloakkproblemer på samme pub.

- Vi har med andre ord mye erfaring med vann, sier Landfald og prøver så godt hun kan å redde barndomsbilder av datteren opp fra kjelleren.

Magasinene i de sentrale vassdragene er nå nesten fulle. Kommer det mer nedbør enn forventet, så nærmer vi oss en situasjon som i 1987 - den siste såkalte 100-årsflommen.

I Oslo og Akershus ble det i går sendt ut varsel om storflom, da prognosene spår til dels store nedbørsmengder også kommende døgn. Prognosene inn mot helga er usikre.

- Dersom det blir mer regn enn prognosene antyder, kan magasinene bli breddfulle. Da kan det bli dramatisk. Men så langt ser det ut til at vi har kontroll, sier direktør i Øst-Telemarken Brukseierforening, Nikolai Østhus. Han overvåker hovedløpet i Telemark-vassdraget.

Vil stige

Ennå er det litt igjen før våre største vassdrag når de øverste bredder: Telemark-vassdraget, Numedalslågen, Drammenselva, Gudbrandsdalslågen og Glomma.

- Vannføringen vil fortsette å stige kommende døgn. Det ventes mye nedbør fra Aust-Agder - over hele Østlandet - til Østfold. Fortsetter regnværet inn mot helga, kan det ventes storflom over store deler av Østlandet, sier statsmeteorolog Oddvar Jensen til Dagbladet.

Allerede i går ble det registrert tiårsflom i en rekke mindre vassdrag i Oslo og Akershus. I Lillestrøm og på Fetsund i Akershus ble til sammen et hundretall kjellere overfylt.