Frykter ny terrorbølge

Ingen har påtatt seg ansvaret for bombeeksplosjonen som såret 33 israelere i badebyen Netanya i går morges, men politiet frykter det var første angrep i en bølge av terror som den islamske motstandsbevegelsen Hamas har varslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sionistregimet bør i de kommende uker og måneder forberede seg på en bølge av væpnede angrep av ulik art, het det i en kunngjøring som Hamas' væpnede ving, Ezzedin al-Qassam, sendte ut lørdag.

I går morges eksploderte tre stålrørsbomber i Netanya 40 kilometer nord for Tel Aviv. Politiet fant en fjerde bombe som de desarmerte. Øyenvitner forteller at en mann ble slengt opp i luften av eksplosjonen. For to av ofrene er skadene livstruende.

Både palestinske og israelske ledere har fordømt bombeaksjonen.

En gruppe demonstranter samlet seg ved åstedet etter eksplosjonen og ropte «Død over araberne» og «Barak, reis hjem!»

Politiets mistanker rettet seg umiddelbart mot islamistiske grupper. Hamas' leder Sjeik Ahmed Yassin benektet enhver tilknytning til angrepet, men forsvarte angep mot sivile i Israel.

Trusselen fra Ezzedin al-Qassam lørdag blir likevel tatt svært alvorlig. Kunngjøringen kom etter at regjeringen under statsminister Ehud Barak nektet å komme Hamas i møte ved å stanse utbyggingen av bosettinger i de okkuperte palestinske områdene.

I oktober lovet Ezzedin al-Qassam å stanse den væpnede kampen dersom Israel stanset utbyggingen av bosettinger.

Ehud Baraks regjering avviste utspillet, og har fortsatt boligbyggingen på okkupert jord. I går gikk Barak inn for å tidoble størrelsen på bosettingen Itmar utenfor Nablus.

Under Oslo-møtet mandag og tirsdag denne uka trodde de palestinske forhandlerne at det var enighet om å stanse utvidelsen av bosettinger. Barak avviste det samme kveld som han forlot møtene.

Terroraksjonen stanser ikke forhandlingsmøtet i Ramallah i dag.

TERROROFFER: En av de 33 israelerne som ble skadd i gårsdagens bombeaksjon i sentrum av badebyen Netanya, får behandling.