Frykter ny uro etter Trump-avgjørelse: - Den saken som setter flest sinn i kok

Om Donald Trump gjør alvor av å flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem, kan man glemme alt som heter fred og forsoning, mener Midtøsten-ekspert.

VEKKER SINNE: USAs president Donald Trump er den første amerikanske presidenten som har besøkt Øst-Jerusalem og Klagemuren. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
VEKKER SINNE: USAs president Donald Trump er den første amerikanske presidenten som har besøkt Øst-Jerusalem og Klagemuren. Foto: Jonathan Ernst / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ifølge Palestinas president Mahmoud Abbas skal president Donald Trump ha ringt ham og Jordans kong Abdullah tirsdag, for å informere om at han kommer til å flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem.

Trump skal ifølge amerikanske medier kunngjøre at han anerkjenner Jerusalem og flytter ambassaden klokka 13 i Washington onsdag, det vil si klokka 19 onsdag kveld norsk tid.

Ifølge Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor i historie ved Universitetet i Oslo, vil Trump vekke harme om han gjør alvor av planene.

- Trump tar her i den verste saken, den som vil sette flest sinn i kok. Alt som heter kompromisser, fred og forsoning kan man bare glemme, sier Waage til Dagbladet.

- Anerkjenner ikke folkeretten

Noen reaksjoner har alt kommet. Ifølge NTB har Saudi-Arabia uttrykket sin «dypeste bekymring», og Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, tordnet mot sin amerikanske kollega i en TV-sendt tale, tirsdag formiddag.

- Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer, sa Erdogan, før han la til at Tyrkia kunne komme til å kutte alle bånd til Israel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer