Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter ny uro etter Trump-avgjørelse: - Den saken som setter flest sinn i kok

Om Donald Trump gjør alvor av å flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem, kan man glemme alt som heter fred og forsoning, mener Midtøsten-ekspert.

VEKKER SINNE: USAs president Donald Trump er den første amerikanske presidenten som har besøkt Øst-Jerusalem og Klagemuren. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
VEKKER SINNE: USAs president Donald Trump er den første amerikanske presidenten som har besøkt Øst-Jerusalem og Klagemuren. Foto: Jonathan Ernst / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Palestinas president Mahmoud Abbas skal president Donald Trump ha ringt ham og Jordans kong Abdullah tirsdag, for å informere om at han kommer til å flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem.

Trump skal ifølge amerikanske medier kunngjøre at han anerkjenner Jerusalem og flytter ambassaden klokka 13 i Washington onsdag, det vil si klokka 19 onsdag kveld norsk tid.

Ifølge Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor i historie ved Universitetet i Oslo, vil Trump vekke harme om han gjør alvor av planene.

- Trump tar her i den verste saken, den som vil sette flest sinn i kok. Alt som heter kompromisser, fred og forsoning kan man bare glemme, sier Waage til Dagbladet.

RASER: Tirsdag kveld brant palestinske demonstrenter i Betlehem bilder av den amerikanske presidenten. Foto: Musa Al Shaer / AFP PHOTO
RASER: Tirsdag kveld brant palestinske demonstrenter i Betlehem bilder av den amerikanske presidenten. Foto: Musa Al Shaer / AFP PHOTO Vis mer

- Anerkjenner ikke folkeretten

Noen reaksjoner har alt kommet. Ifølge NTB har Saudi-Arabia uttrykket sin «dypeste bekymring», og Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, tordnet mot sin amerikanske kollega i en TV-sendt tale, tirsdag formiddag.

- Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer, sa Erdogan, før han la til at Tyrkia kunne komme til å kutte alle bånd til Israel.

Både islam, kristendommen og jødedommen har sterke røtter i Jerusalem, og konflikten om byen går tiår tilbake.

- Etter at Israel okkuperte og annekterte Jerusalem som sin hovedstad i 1967, har så godt som ingen land anerkjent dette. På det tidspunktet lå Jerusalem på jordansk territorium, og skulle bli hovedstaden i Palestina, sier Waage.

Hun forteller at dette er grunnen til at ambassadene i Israel inntil nå har vært lokalisert i Tel Aviv.

- Trump viser at han verken anerkjenner eller har tenkt å følge de spillereglene i internasjonal politikk som heter folkeretten. Det signalet sender han nå til hele verden, sier Waage.

Tviler på krig

Selv om Jerusalem er en viktig symbolsak for både palestinerne og den arabiske verden, tror ikke Waage det er sannsynlig at det bryter ut en ny krig på Vestbredden.

- Man kan selvsagt aldri vite, men det mer sannsynlig med opptøyer og enkeltstående terrorhandlinger. Selv om sinnene er i kok, er palestinerne svake. Det er også lite sannsynlig at den arabiske verden vil løfte en finger for å hjelpe palestinerne, sier Waage.

Trump er ikke den første presidenten som i valgkampen har lovet å flytte USAs ambassade til Jerusalem, men nå ser det ut til at han blir den første presidenten som gjør ord til handling.

- Hva kan Trump få ut av dette?

- Det er vanskelig å rasjonelt forklare hvorfor Trump gjør som han gjør. Men dette passer strålende inn i Trumps veldig proisraelske politikk. Han er alt den første amerikanske presidenten som har besøkt Øst-Jerusalem og Klagemuren. De andre presidentene før Trump har anerkjent at dette er et okkupert område, sier Waage.

- Kan presse Abbas

- Det er et vepsebol, sier Marte Heian-Engdal, Midtøsten-forsker og seniorrådgiver ved Noref om Jerusalem-konflikten.

Ifølge henne kan situasjonen i Jerusalem få mange ulike utfall, avhengig av hva Trump sier.

- Det går fra en skala med litt uroligheter og diplomatisk misnøye, til et voldsomt opprør, sier Heian-Engdal.

Hun tror den palestinske presidenten kan bli presset opp i et hjørne, dersom Trump kommer med en ensidig anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

- Abbas har tidligere vært en bremsekloss mot opprør. Men han er tross alt sitt folks president, og palestinerne mener at de også har krav på Jerusalem. Om Trump ikke er lydhør for dette, vil det være ydmykende for Abbas å be folket sitt om å respektere fredsprosessen, sier Heian-Engdal.

Palestinske grupperinger har varslet «tre dager med raseri» som protest mot Trumps ventede kunngjøring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!