Frykter ny uro i Belfast

Det var i natt frykt for nye blodige opptøyer i Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Seint i går kveld gikk om lag 700 unionister til nye angrep på politiet.

Nordirske unionister skjøt også lørdag kveld og natt til søndag minst 50 skudd mot politiet.

Flere enn 30 politifolk ble skadd, noen alvorlig. Biler ble stjålet og satt fyr på, bensinbomber og andre eksplosiver ble kastet mot politiet, og flere skudd ble løsnet mot steder hvor polititjenestemenn hadde gått i dekning.

-  Ville drepe

-  Vi vet at paramilitære grupper blant unionistene har løsnet minst 50 skudd. De må ha hatt til hensikt å drepe noen av våre tjenestemenn. Vi har vært heldige som ikke har noen døde blant oss. Vi har selv brukt vannkanoner og gummikuler, sa politimester sir Hugh Orde på en pressekonferanse i går ettermiddag.

Det ble også hørt skuddsalver fra maskingevær i Belfast natt til søndag.

I går kveld var byen nesten beleiret av politifolk. Helikoptre fulgte med fra lufta, og stemningen var svært spent.

Før helga var det kontroverser om ruten for den årlige Whiterock-paraden, som den protestantiske Oransjeordenen arrangerte lørdag. Mange av deltakerne likte dårlig at de måtte gå utenom katolske områder i byen.

Politimester sir Hugh Orde sa at Oransjeordenen må ta skylda for bråket, som mest gikk ut over nord- og vestlige deler av Dublin. Utover natta ble biler også påtent i mindre byer nord for Dublin.

-  Vi har vært vitner til en organisert aksjon, som vi ser svært alvorlig på. De skyldige skal finnes og stilles for retten, sa politimester Hugh Orde.

Erfarne observatører i byen sier det er mange år siden sist Belfast er blitt herjet av så voldsomme opptøyer som denne helga. Sammenstøtene fortsatte søndag morgen og formiddag. Utover dagen i går var det mest yngre gutter som kastet stein og flasker mot politibilene.

Bombefabrikk

Politiet har funnet en fabrikk hvor bensinbombene er blitt laget og har enorme mengder med film som skal gjennomgås for å finne de mest aktive opprørerne.

Stemningen natt til i går blir sammenliknet med Belfast for 30 år siden. IRA erklærte i sommer at de ville legge ned våpnene og la fredsavtalen få en sjanse. De har valgt å forhandle i håp om å oppnå resultater, mens det nå er unionistene som tar til våpen.

Kritikere mener myndighetene har blitt for lemfeldige med sikkerhetstiltakene, og unionistledere sier at enkeltpersoner ikke gjør som de får ordre om.