Været

Frykter ny varmerekord:
- Brennhett

Varmebølgen fortsetter å herje i store deler av Sørøst-Europa.

BRANN: De ekstreme temperaturene har ført til flere skogbranner i blant annet Hellas og Tyrkia. Foto: Valerie Gache
BRANN: De ekstreme temperaturene har ført til flere skogbranner i blant annet Hellas og Tyrkia. Foto: Valerie Gache Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ekstrem hetebølge har rammet deler av Sørøst-Europa de siste dagene. I Italia kjemper tusenvis av brannmenn en intens kamp mot flammene, samtidig som både lokalbefolkningen og turister evakueres.

Også i Hellas kjemper brannmannskaper mot flammene etter at en stor skogbrann brøt ut lørdag i nærheten av Patras vest i landet.

I Tyrkia ble turister hastet til stranden for å bli plukket opp av båter, for å evakuere skogbrannherjede Bodrum.

Ny varmerekord

Nå frykter meteorologene at den stående europeiske varmerekorden på 48 grader kan bli slått mandag.

- Sørøst i Europa er det brennhett akkurat nå! Sola steker og mange steder har snart nådd 40 grader, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Det opplyses at varmebølgen skyldes et stillestående høytrykk som fungerer som et lokk over den varme lufta.

Vakthavende meteorolog, Per Egil Haga, beskriver situsjonen sør i Europa som ekstrem.

- Det er jo så ekstremt at man er usikre på om den gamle varmerekorden på europeisk kontinent kan ryke. Det er jo en ekstrem utvikling, sier han.

Han konstaterer at det er et stabilt høytrykk, som gir sol og varme luftmasser, som er årsaken.

- Det er også ventet høye temperaturer de neste dagene, men fra torsdag ser vi en tendens til et betydelig temperaturfall i området. Det blir ikke direkte kjølig til helgen heller, men gradestokken vil kanskje vise rundt 30 grader istedenfor 40, forteller Haga.

Skogbrann

I Spania er brannfly satt inn for å slokke en skogbrann som brøt ut lørdag ettermiddag i nærheten av San Juan-reservoaret rundt sju mil øst for Madrid. Brannvesenet klarte å stabilisere brannen natt til søndag, men de ber fortsatt folk holde seg unna det populære badestedet.

Også i Hellas kjemper brannmannskapet mot flammene. Fem landsbyer er evakuert, og åtte mennesker er lagt inn på sykehus med brann- og røykskader i regionen, skriver AFP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer