<strong>VARETEKTSFENGLSES:</strong> Philip Manshaus ankommer sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Henning Lillegård
VARETEKTSFENGLSES: Philip Manshaus ankommer sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Moskéangrepet i Bærum:

Frykter nye angrep

Retten mener det er en stor gjentakelsesfare dersom den siktede ikke varetektsfengsles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag kom det fram at Manshaus varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon.

I kjennelsen kom det også fram at retten mener det er reell og konkret fare for at Manshaus vil forsøke å fjerne spor eller påvirke vitner eller eventuelle medskyldige om han bli løslatt.

- Det anses mest sannsynlig at muligheten vil bli benyttet om siktede ikke varetektsfengsles, heter det i kjennelsen. Retten mener også det er stor gjentakelsesfare, og frykter at Manshaus kan forsøke å gjennomføre liknende handlinger.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Fengsling antas påkrevd for å hindre at siktede på ny begår en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måneder, skriver Oslo tingrett, og viser til terrorsiktelsen.

- Det foreligger en sterk grad av sannsynlighet for at siktede vil begå nye lovbrudd av samme karakter dersom han ikke fengsles, skriver Oslo tingrett.

Omtaler seg som trehogger

Da Philip Manshaus oppga personalia for dommer Sven Olav Solberg i Oslo tingrett i dag, omtalte han stillingen sin som «trehogger». Det kommer fram av kjennelsen mot ham.

Fra før er det kjent at 21-åringen har en formue på omkring tre millioner kroner og eier flere eiendommer, både i Oslo og i Bærum.

Nektet straffskyld

Selve rettsmøtet ble holdt for lukkede dører, men siktedes forsvarer, Unni Fries, opplyste etterpå at 21-åringen hadde nektet straffskyld foran tingrettsdommer Sven Olav Solberg.

FENGSLINGSMØTE: Forsvarer Unni Fries sier til Dagbladet at Philip Manshaus begjærer seg løslatt. Hun sier han ikke ønsker å sitte i fengsel og at han ikke vil forklare seg for politiet. Vis mer

Siden han ble pågrepet lørdag kveld, har Manshaus selv nektet å forklare seg overfor politiet.

Heller ikke under fengslingsmøtet mandag avga han noen forklaring om bakgrunnen for angrepet mot moskeen i Bærum eller drapet. Det eneste han oppga var personalia, at han nektet straffskyld og begjærte seg løslatt.

- Han ønsker ikke å sitte i fengsel, sa 21-åringens forsvarer, Unni Fries til Dagbladet, i etterkant av fengslingsmøtet som varte i omkring 35 minutter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer