ØDELAGT: Japan, som utsettes for jordskjelv daglig, er verdensledende på atomsikkerhet, men likevel var katastrofen et faktum da tsunamien traff 11. mars. Over 30 atomkraftverk er i drift eller under oppføring langs kysten av Asia, og eksperter det er stor fare for liknende hendelser i framtida på grunn av manglende sikkerhetsfokus. Foto: AFP PHOTO / HO / AIR PHOTO SERVICE / SCANPIX
ØDELAGT: Japan, som utsettes for jordskjelv daglig, er verdensledende på atomsikkerhet, men likevel var katastrofen et faktum da tsunamien traff 11. mars. Over 30 atomkraftverk er i drift eller under oppføring langs kysten av Asia, og eksperter det er stor fare for liknende hendelser i framtida på grunn av manglende sikkerhetsfokus. Foto: AFP PHOTO / HO / AIR PHOTO SERVICE / SCANPIXVis mer

Frykter nye atomkatastrofer i Asia

Over 30 kraftverk kan rammes av tsunamier. - Vi må anta at de kommer til å bli truffet, sier eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Skjelettet» til det som snart blir et av verdens største kjernekraftverk begynner å ta form ved sørøstkysten av Kina. I nærheten ligger tre andre liknende anlegg, skriver nyhetsbyrået AP.

Felles for alle er at de ikke ligger langt unna tettbebygde Hong Kong med sju millioner innbyggere. De ligger også ved kysten, et steinkast unna en geologisk forkastning av samme type som forårsaket kjempeskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet og lammet atomanlegget Fukushima Daiichi i Japan 11. mars.

- Ikke om, men når I Manilagropen, en såkalt subduksjonssone i sørkinahavet, glir én tektonisk plate under en annen. Forkastningen har ikke vært en kilde til store skjelv på minst 440 år, men platene er i kontinuerlig bevegelse og kan lagre opp enorme mengder energi mens de gnisser og trykker mot hverandre gjennom tusenvis av år.

Om dette glipper utløses oppsamlet energi, havbunnen deformeres raskt og katastrofale mengder vann kan forflyttes på et blunk. Skulle dette skje risikerer fire kjernekraftverk, ett i det sørlige Kina og et femte på sørspissen av Taiwan, å rammes av en destruktiv tsunami av minst like stort omfang som ved Fukushima-ulykken, ifølge professor David Yuen ved University of Minnesota.

- Vi må anta at de kommer til å bli truffet. Kanskje ikke i løpet av de neste ti åra, men om 50 eller 100 år, sier Yuen til AP.

Åtte meter høye bølger Tsunamiekspert Tso-Ren Wu ved National Central University i Taiwan mener at et stort skjelv i området er på overtid, og sier studier antyder at de to tektoniske platene i gropen forflytter og presser mot hverandre i en hastighet på 8,7 cm i området.

Om - eller når - sonen gir etter, vil plateforflytningen kunne utgjøre hele 38 meter, melder AP.

Datamodelleringer utført av professor Yuens studenter viser at et skjelv av magnitude 9 - det samme som utenfor kysten av Japan - kan sende av gårde opptil åtte meter høye tsunamibølger. I løpet av to timer kan disse treffe de fire kraftverkene i Kina og Taiwan, ifølge AP.

32 atomkraftverk i tsunamisonen Asia ligger straks vest for den såkalte Ildringen i Stillehavet, et ekstremt geologisk belte som snor seg i en hesteskoform opp langs Australia og Asia og ned vestkysten av Amerika. Opptil 90 prosent av klodens skjelv finner sted langs denne.

Til tross for dette, er hele 32 atomkraftverk i drift eller under oppføring langs kysten av Asia, for å tilfredsstille områdets økende energibehov grunnet befolknings- og markedsvekst. Eksperter advarer om at det ikke er gjort god nok kartlegging av seismiske risikofaktorer i tilknytning til disse.

UTSATT: Kjernekraftverket Ling'ao i det sørlige Kina er ett av mange liknende anlegg som står i fare for å rammes av nye tsunamier i det geologisk aktive området. Eksperter mener beredskapen ikke er god nok. Foto: AP Photo/SCANPIX
UTSATT: Kjernekraftverket Ling'ao i det sørlige Kina er ett av mange liknende anlegg som står i fare for å rammes av nye tsunamier i det geologisk aktive området. Eksperter mener beredskapen ikke er god nok. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

- Det er ganske oppsiktsvekkende at det blir lagt så lite vekt på arbeidet vi gjør, sier Kerry Sieh ved Earth Observatory i Singapore, som selv har forsket på Manilagropen, til AP.

Og selv om nasjoner har utført konsekvensutredninger, deler de i mange tilfeller ikke resultatene med Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, sier han.

Det utenkelige Det har vært flere tilfeller av at tsunamier har truffet eller truet atomanlegg. Andre juledag-tsunamien i Indonesia, som tok livet av 230 000 personer i 2004, hamret et kjernekraftverk i den indiske byen Kalpakkam - rundt 1600 km fra skjelvets episenter.

Nødsystemene virket imidlertid: Reaktorene ble avstengt og ingen radioaktive utslipp registrert. Mens hendelsen økte bevisstheten omkring trusselen, førte den imidlertid ikke til store sikkerhetsendringer ved Madras-anlegget, sier direktøren, K. Ramamurthy, til AP.

Håpet er at katastrofen i Japan, som har blant verdens høyeste sikkerhetsstandarder ved kraftverkene, har vist en viktig lekse. Når det kommer til atomsikkerhet er det essensielt å tenke seg det utenkelige, sier ekspertene til AP.

- Når du snakker om radioaktivitet og mulighetene for eksplosjoner, må du se på alt som ligger innen et sannsynlig landskap. Du må bygge anleggene med sikkerhetssystemer som tar høyde for de aller største begivenhetene, sier tsunamiekspert Jody Bourgeois ved University of Washington.

- For selvsikre Formann og atomingeniør Laurent Stricker i World Association of Nuclear Operators (WANO) mener Fukushima-katastrofen må være et vendepunkt for en industri han mener er blitt alt for selvtilfreds omkring egen sikkerhet.

Stricker mener at én tilsvarende ulykke til kan markere slutten på fisjon som energikilde.

- Vi må være forberedt på hendelser som går utover det en reaktor er designet for å motstå, og lære hvordan vi best håndterer hendelser som tap av elektrisitet og kjølekapasitet, som ved Fukushima, sier Stricker til Nature.com.

DESPERAT KAMP: En pumpe forsøker å fjerne radioaktivt vann fra det tsunamiskadde kjernekraftverket Fukushima Daiichi. Foto: EPA/TEPCO/SCANPIX
DESPERAT KAMP: En pumpe forsøker å fjerne radioaktivt vann fra det tsunamiskadde kjernekraftverket Fukushima Daiichi. Foto: EPA/TEPCO/SCANPIX Vis mer

- Det betyr å ha gode nødprosedyrer og godt utstyr, i tillegg til hyppige kriseøvelser med lokalbefolkningen. Noen land gjør dette meget godt; andre land gjør det mye sjeldnere eller ikke i det hele tatt, fortsetter han.

ENORME KREFTER: En katamaran havnet på et hustak etter 11. mars-tsunamien. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA / SCANPIX
ENORME KREFTER: En katamaran havnet på et hustak etter 11. mars-tsunamien. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA / SCANPIX Vis mer