Frykter nye blodige sammenstøt i Odessa

Under Ukrainas markering av Seiersdagen over nazistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i Odessa frykter nye blodige sammenstøt under Ukrainas markering fredag av Seiersdagen over nazistene. Universiteter og mange butikker holder stengt.

Familier sender barna sine ut av byen, og lokale myndigheter advarer folk om å holde seg borte fra menneskemengder, skriver Washington Post. Populære kafeer, som vanligvis er fullstappet av turister på denne tiden av året, er nå tomme for gjester.

Flere titalls mennesker ble drept i Odessa i forrige uke da prorussiske demonstranter støtte sammen med tilhengere av et forent Ukraina. Nå frykter folk en gjentakelse av blodbadet, der minst 42 mennesker ble drept i sammenstøt og en påsatt brann.
Panikk og frykt — Panikk og frykt har skremt besøkende av gårde. Vi er også bekymret og kommer til å holde stengt 9. mai for å unngå fare, sier Irina Kochergina, som driver kafeen City Garden, til Washington Post.

Før helgen var det gatekamper noen meter unna kafeen hennes. Hundrevis av prorussiske aktivister stormet en politistasjon for å frigi noen av de 60 som ble pågrepet etter kampene i forrige uke.

Den nye politisjefen sa onsdag at slik voldsbruk ikke vil bli tolerert igjen. Neste gang kommer politiet til å først skyte varselskudd, og så skyte enhver som forsøker storme bygningen.

Men samtidig med at separatister har tatt kontroll over deler av flere byer sørøst i Ukraina, har mange i Odessa mistet tilliten til myndighetene. Det kommer nå rapporter om at familier skaffer seg våpen for å beskytte seg selv og bedriftene sine.
Rundebord Regjeringen i Kiev ønsker å innlede forhandlinger med separatistene i øst i Ukraina. Statsministeren og presidenten foreslår nasjonale såkalte rundebordssamtaler, der alle involverte parter er med for løse konflikten.

Samtidig gjentok myndighetene torsdag tilbudet om amnesti for alle demonstranter, bortsett fra de «som har blod på hendene». Uttalelsene, som ble lagt ut på presidentens nettside, inneholder ikke noe vesentlig nytt.

Men innholdet er i tråd med utkastet til nytt «veikart», som Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) kom med torsdag. Veikartet skal bidra til implementeringen av Genève-avtalen.

Avtalen ble signert av EU, Russland, Ukraina og USA i midten av april, og den inneholdt flere tiltak som skulle dempe spenningen i Ukraina. Blant annet skulle prorussiske grupper levere fra seg våpnene og forlate okkuperte bygninger, men dette har så langt ikke skjedd.
Avstå fra vold I forslaget skriver OSSE at alle sider må avstå fra «vold, trusler og provoserende handlinger», men at Ukraina har rett til å bruke sine sikkerhetsstyrker på en «forholdsmessig måte» for å forebygge vold i spenningen mellom Ukraina og Russland.

Torsdag gjorde prorussiske separatister i Øst-Ukraina det klart at de nekter å utsette helgens folkeavstemning om løsrivelse, til tross for oppfordringen fra Russlands president Vladimir Putin. Utkastet sier imidlertid ikke noe om den kommende folkeavstemningen, som er kalt illegitim av vestlige ledere.

Den sier i stedet at presidentvalget i Ukraina den 25. mai, som er planlagt av provestlige ledere i Kiev, er nøkkelen til å stabilisere den tidligere Sovjet-republikken. OSSE har over 150 sivile observatører i Ukraina.

(NTB)