FJELLVAKT: Helena Wallenberg jobber som fjellvakt. Midtveis på stien til Trolltunga passer hun på at alle rekker fram - og tilbake. Video: Lars Eivind Bones og Karen Setten / Dagbladet Vis ... Vis mer Vi... Vis mer

Frykter nye dødsfall på Trolltunga

Spektakulær natur lokker dristige turister. Nå jobber fjellvaktene døgnet rundt for å forhindre nye dødsfall på en av Norges største turistdestinasjoner.

ODDA (Dagbladet): - Hei, hei, sier Helena Wallenberg (28) og smiler til turistene som går forbi henne på stien til Trolltunga, turistdestinasjonen som ble verdenskjent over natta for få år siden.

- Går det greit? Når har du tenkt deg tilbake igjen?

Ettermiddag begynner å bli til kveld. De fleste har tenkt seg ned etter en lang og tung dagsmarsj på snaufjellet, men halvveis til målet er det fortsatt mange som har tenkt seg til steinen som henger over Ringedalsvatnet i Odda kommune. Da blir Helena i tvil.

- Det tar 10 til 12 timer å gå tur retur. Når du starter på turen så seint som nå, begynner det å bli for seint, sier hun.

BILDEBEVISET: Joshua Reynolds (29) tar bilde av kjæresten Anushka Mehta (22). Paret er fra England og er på norgesferie. Det går flere hundre meter rett ned hvor Mehta sitter. Det brydde hun seg ikke noe om. - Dette er en once in a lifetime-opplevelse, så jeg turte å gjøre det. Jeg tenkte ikke over det. Det handlet om få de gode bildene, sier hun.
BILDEBEVISET: Joshua Reynolds (29) tar bilde av kjæresten Anushka Mehta (22). Paret er fra England og er på norgesferie. Det går flere hundre meter rett ned hvor Mehta sitter. Det brydde hun seg ikke noe om. - Dette er en once in a lifetime-opplevelse, så jeg turte å gjøre det. Jeg tenkte ikke over det. Det handlet om få de gode bildene, sier hun. Vis mer

Knekken

Jobben til Helena er å få folk til å snu i tide, helst slik at de skjønner det selv. Det er gjerne de som startet altfor seint eller de som er i for dårlig form til å rekke både tur-retur før det blir mørkt.

- De fleste turistene har bare ett mål for turen. De får et tunnelsyn. De glemmer at de må gå tilbake, sier 28-åringen, som opprinnelig er fra Sverige.

Folk tusler forbi langs den tørre og steinete stien i det nakne fjellterrenget. De svarer Helena at de har det bra, men sier de er slitne. De er på vei ned. De fleste som har tenkt seg opp, skal telte. De andre hevder at de klarer turen på kveldstid.

Her oppe på 1100 meter er det ikke et eneste tre å se. Her ser man grå steiner, små vann og grønn lyng. De fleste går med store fjellsko og tursekk på ryggen. Andre går i tøysko eller slitte joggesko, gjerne med termosen i hånda, rosa munnbind, stråhatt og maten i en gul bærepose fra kleskjeden «Forever 21».

I tillegg til å vokte hvem som går på stien til drømmemålet, er fjellvakta også en slags god venn i krise. Tidligere denne uka fikk en kineser bixit-kjeks og litt mat på turen ned. Han var helt i kjelleren. Gnagsårplaster og bandasje er det også å få. Alt for å hindre at ressurskrevende redningsaksjoner blir satt i gang. Det er nemlig når man kommer til Helenas fjellvakt-brakke, at mange uerfarne turister får knekken. Den berømte «Trolltunga-knekken».

Brakka er plassert halvveis, noe som er langt fra tilfeldig. De som treffer på fjellvakta, har lagt bak seg om lag 900 høydemeter.

- Jeg ser på flere titalls meters avstand hvordan formen deres er, om de kvikke i frasparket eller om de henger med overkroppen og kommer subbende, sier Helena og viser en slags «pingvin-gange» som enkelte får når de er slitne.

Turistenes eget beste

UT PÅ TUR: To asiatere er på vei ned fra Trolltunga. Hele veien ned bar beskyttet de seg mot sola med paraplyene.
UT PÅ TUR: To asiatere er på vei ned fra Trolltunga. Hele veien ned bar beskyttet de seg mot sola med paraplyene. Vis mer

Etter den enorme turiststrømmen til Trolltunga begynte for alvor i 2014, har antallet redningsaksjoner økt betraktelig. I fjor ble det satt i gang tiltak som gjorde at statistikken snudde. To nødbuer langs stien ble bygget og Helenas jobb ble etablert, fjellvaktordningen. Tiltakene fikk henholdsvis turister i krise til å overnatte og fikk slitne turister til å snu i tide. Fra 2016 til 2017 ble antallet redningsaksjoner nærmest halvert.

- Mange har ikke med seg mat, går bare med en liten vannflaske i hånda, går i dårlige sko og har ikke med seg klær. Noen har aldri vært på tur før. Når de da kommer på ettermiddagen, og har brukt lang tid på å komme seg halvveis, må jeg få dem til å forstå at det er til deres eget beste at de snur, sier Helena.

I to døgn av gangen bor fjellvakta i en hvit, liten brakke, som ser ut som en fryseboks utenfra.

- De fleste er takknemlig for at vi er her, men noen blir sure. Vi har ikke myndighet til å stoppe folk, men jeg er ganske sikker på at fjellvakta har hindret mange redningsaksjoner, sier hun.

UTSIKT: Dagbladets reporter Karen Setten tar deg med ut på den vanvittige Trolltunga. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Tar sjanser

- En, to, tre, blir det sagt fra fjellskrenten ved Trolltunga. Turistene står i kø for å bli tatt bilde av. Folk står på kanten med kamera og er klar til å ta bilde av sitt turfølge.

- Ett til, ett til, sier Joshua Reynolds (29) høyt til kjæresten Anushka Mehta (22).

Anushka sitter på Trolltunga og dingler med beina utenfor mens man hører knipsingen fra kameraet. Bak henne ser man det isblå Ringedalsvatnet, 1000-meterstoppene som går rett ned i vannet og Folgefonna som lyser i det fjerne. At det er sol, 18 grader og vindstille gjør nok den spektakulære, unike og den til dels fjerne opplevelsen, enda bedre.

REDDET LIV: Langs stien til Trolltunga står to nødbuer plassert. Dette vitnesbyrdet viser at det har vært bruk for dem.
REDDET LIV: Langs stien til Trolltunga står to nødbuer plassert. Dette vitnesbyrdet viser at det har vært bruk for dem. Vis mer

Det er likevel noe som gjør at turistattraksjonen har en liten bismak. Fra selve Trolltunga er det fritt fall på rundt flere hundre meter rett ned. Faller du utfor, er du død. Det skjedde med ei jente fra Australia i 2015 da hun skulle bli tatt bilde av.

Daniel Strand er ansvarlig for fjellvaktene i Trolltunga Active. Han er overbevist om at det en dag kommer til å skje flere dødsfall. Årsaken er kombinasjonen av mye folk på ett sted, en lang tur og mange bratte fjellskrenter og stup på veien.

FJELLVAKT: Daniel Strand har hatt flest fjellvakter av alle i Trolltunga Active. Han sier han har forhindret mange redningsaksjoner.
FJELLVAKT: Daniel Strand har hatt flest fjellvakter av alle i Trolltunga Active. Han sier han har forhindret mange redningsaksjoner. Vis mer

Strand er den som har hatt flest fjellvakter av alle i turselskapet, etter at ordningen startet i fjor. Han har fått mange til å snu.

- Folk betaler mye penger, har gjort dårlig research og har elendig utstyr. De har gjerne reist jorda rundt for å komme hit. Det er synd, men man føler man har gjort en god jobb når man klarer å få noen til å snu. Vi snur ikke folk for å være lei med dem. Det er snakk om sikkerhet, sier han og legger til:

- Jeg skulle ønske vi var flinkere til å legge til rette. Turdestinasjonene i Norge er ikke tilrettelagt for de store massene. Mennesker er flink til å elske naturen til døde.

POPULÆRT MÅL: Det er ventet at 100 000 personer skal gå til Trolltunga i løpet av sesongen.
POPULÆRT MÅL: Det er ventet at 100 000 personer skal gå til Trolltunga i løpet av sesongen. Vis mer