Corona-kaos i India

Frykter nye mutanter

Smittespredningen i India, med nær halvannen milliard innbyggere, er helt ute av kontroll.

MASSEKREMASJON: Her brennes mennesker som har dødd med corona i New Delhi denne uka. Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Covid-19-smitten er helt ute av kontroll i India, et land med 1,4 millarder innbyggere. Ifølge Sky News ble 346 786 nye smittede registrert lørdag - det er en dyster ny global dagsrekord.

Til sammen 16,6 millioner er smittet, og ca. 190 000 er registrert døde med corona. Lørdag var antallet døde siste døgn hele 2624.

I Bergen

En såkalt dobbeltmutasjon, kalt India-viruset, er nå trolig dominerende i landet, og har også funnet veien til Norge. Foreløpig er bare én person her til lands registrert smittet av varianten, i forrige uke i Bergen.

Lite tyder på at situasjonen i India vil bedre seg med det første. Sykehusene strever med å tilby nok oksygen til alvorlig syke pasienter, og det er mangel på sengeplasser og medisiner.

Noen steder må lik brennes i parker, ettersom krematoriene har sprengt kapasitet.

Årsaken til den graverende situasjonen er sammensatt. India er stedvis svært tettbefolket, og motstand mot å bruke munnbind er utbredt. I tillegg bidrar massemønstringer som den hinduistiske festivalen Kumbh Mela og store demonstrasjoner i delstaten Tamil Nadu til tett omgang mellom tusenvis av deltakere.

Seieren på forskudd

Ikke minst erklærte Indias myndigheter seier over coronaviruset på nyåret i år - i strid med eksperters oppfatning.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

- I India bor godt over en miliard mennesker. Man trodde det hele var over, løsnet opp på kontrollen, og tillot store samlinger. Det ligger i kortene at slike religiøse festivaler som i vinter uten tvil bidrar til smittespreding, sier Svenn-Erik Mamelund, pandemiforsker ved OsloMet, til Dagbladet.

Med den nåværende smittesituasjonen velger enkeltland nå å ta grep for å begrense imporsmitte fra India og nabolandene. Ved inngangen til helga la Canada ned landingsforbud for alle passasjerfly fra India og Pakistan i 30 dager.

Storbritannia har satt India på rødlista for reisende, ifølge BBC. Statsminister Boris Johnson har droppet et lenge planlagt og prestisjefylt statsbesøk dit.

- Kjempedimensjon

- Når det er så enorm smittespredning i et så enormt land, frykter jeg at det kan oppstå mutanter der som er enda farligere enn nå, sier Steinar Westin, professor emeritus ved NTNU med sosialmedisin og sosial epidemiologi som spesialfelt, til Dagbladet.

- Muligheten for mutanter er overhengende. Jeg er også redd for at slike nye virusvarianter kan komme til Norge, og at det gjør vaksinene mindre effektive her, fortsetter han.

Westin mener vi i India ser smittetall av «kjempedimensjon».

- Det er en enormt tett befolkning, og det er grunn til å tro at denne befolkningstettheten og religiøse ritualer er noe av forklaringen, sier den pensjonerte professoren.

BEKYMRET OPTIMIST: Professor emeritus Steinar Westin er bekymret for eventuelle nye India-varianter, men har samtidig tiltro til at Norge effektivt kan stoppe spredningen. Foto: NTNU
BEKYMRET OPTIMIST: Professor emeritus Steinar Westin er bekymret for eventuelle nye India-varianter, men har samtidig tiltro til at Norge effektivt kan stoppe spredningen. Foto: NTNU Vis mer

Frykter Brasil-varianten mer

Westin har tidligere uttrykt større bekymring for den brasilianske mutanten enn den indiske, fordi det oftere blir registrert ny smitte hos personer som allerede har vært syke med denne varianten.

Den brasilianske mutanten ble oppdaget på Vestlandet i mars, men myndighetene har tilsynelatende lyktes i å begrense smitteomfanget gjennom raske og strenge tiltak. Det mener Westin gir grunn til optimisme retning hva angår eventuelle nye mutasjoner fra India.

- Den brasilianske varianten er kjempeskummel. Vi fikk noen tilfeller her i Norge, men klarte å slå ned utbruddet lokalt; isolasjonen av såpass bra at vi hindret det i å spre seg videre, sier han, og forklarer:

- Vi er et strukturert samfunn, og har fått skjerpet oss betydelig siden starten av pandemien, med effektiv karantene, innreiseregler, og så videre, sier Steinar Westin.

TILTAK: Helseminister Bent Høie (H) oppklarer hvilke tiltak som gjelder på nasjonaldagen. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Nedgangen stoppet opp

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalte til Dagbladet før helga at de muterte variantene av coronaviruset har skylda for smitteøkningen i India etter årsskiftet.

- Vi ser at med de muterte virusvariantene har den smittenedgangen som var i verden fra nyttår, stoppet opp. Det er mye på grunn av situasjonen i de befolkningsrike landene. Brasil er et annet land som er hardt rammet, sa han.

India-mutanten antas å være mindre smittsom enn den britiske varianten, påpekte FHI-forsker Olav Hungnes overfor Dagbladet i forrige uke.

Hunges påpekte likevel at India-mutanten dominerer i India - dette tyder på at den er mer smittsom.

- Det vil hele tida dukke opp slike ymse varianter. Da er det viktig at tilfellet blir oppdaget fort, og at man har tiltak som karantene og isolasjon for å forhindre at viruset sprer seg, sa forskeren.

- Forberedt

Det er en utbredt frykt for at vaksineringsprogrammene vil forkludres av de stadig nye variantene - men Hungnes framholder at arbeidet ikke blir helt spolert.

- Vi må regne med at nye varianter kommer, men vi vet jo ikke helt hvordan dette kommer til å bli. Folkehelse-verden er forberedt på at vi må endre vaksinene etter hvert som variantene unnslipper immuniteten. Gevinsten vi får av vaksinen, blir på sikt ikke borte, men heller ikke total, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer