Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter nye orkankatastrofer

Amerikanske eksperter spår seks orkaner i 2006, og enda et orkanår over det normale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkansesongen i Amerika, som varer fra juni til november, antas å by på 16 stormer som er store nok til å få egne navn - hvorav seks i kategorien orkan.

Dette er bare rundt halvparten av hva fjorårets rekordår medførte av ødeleggende stormer, men blir av ekspertene allikevel kategorisert som godt over det normale, skriver Associated Press. 15 orkaner ble registrert i fjor, sju av dem i kategori 3 og høyere, som blir regnet som store orkaner.

- Enten det blir en sesong over eller under det normale, er stikkordet for alle og enhver den samme: forberedelser, forberedelser, forberedelser. Det skal bare én hardtslående orkan til for at sesongen skal bli ille, sier direktør Max Mayfield i National Hurricane Center.

Tok feil i fjor

Metereologer venter at vannet i Atlanterhavet ikke holder like høy temperatur som i 2005, noe som betyr at potensielle stormer får mindre av drivstoffet som skal til for å eskalere til orkaner.

Spådommene i forkant av fjoråret slo grundig feil, og amerikanerne opplevde sitt verste orkanår siden 1851. Den største, Katrina, tok minst 1 836 menneskers liv, og gjorde skader for 105 milliarder dollar da den nådde land i august i fjor. Over 700 personer er fortsatt savnet.

Ifølge AP, viser nylig offentliggjort uavhengig rapport at New Orleans\' beskyttende demninger fortsatt ikke har blitt tilført ressurser nok til å stå imot en ny orkan.Campingvogner

KATASTROFE: Katrina jevnet New Orleans med jorda i fjor. I år spår ekspertene et nytt dramatisk orkanår. Foto: Reuters
KATASTROFE: Katrina jevnet New Orleans med jorda i fjor. I år spår ekspertene et nytt dramatisk orkanår. Foto: Reuters Vis mer

Fungerende direktør ved Federal Emergency Management Agency er bekymret for de over 100 000 familiene som fortsatt bor i statsanskaffede campingvogner langs kysten, som vil måtte evakuere selv ved en vindstyrke på 63 km/t.

Han ber også de som bor i sikrere hus om å ha planene klare i tilfelle katastrofe.

- Vi må være i stand til å klare oss selv de første 72 timene. Jo bedre vi kan klare oss selv, jo bedre får vi hjulpet menneskene ute i gatene som virkelig er i nød, sier han til Associated Press.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling