Frykter nye ras

Bolighus anses som tapt. Industribygg kan kollapse fullstendig om det oppstår ytterligere press mot fasaden.

NYE RAS: - Det kommmer til å rase mer i dette området. Det har kommet småras ved jevne mellomrom, men vi antar at det vil komme minst et stort ras til, sier Lensmann Bjørn Hoff i Nannestad og Gjerdrum. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NYE RAS: - Det kommmer til å rase mer i dette området. Det har kommet småras ved jevne mellomrom, men vi antar at det vil komme minst et stort ras til, sier Lensmann Bjørn Hoff i Nannestad og Gjerdrum. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet sperret Søndag av et stort område på Romerike etter at det gikk et stort jord- og leirras. Fortsatt har ikke politiet kontroll over området, og det fryktes at det skal gå flere ras etter at det har vært bevegelser i området også det siste døgnet.

Lensmann Bjørn Hoff i Nannestad og Gjerdrum forteller Dagbladet at bolighuset som står på toppen av rasområdet nå anses som tapt.

- Det kommmer til å rase mer i dette området. Det har kommet småras ved jevne mellomrom, men vi antar at det vil komme minst et stort ras til.

Derfor har politiet nå sperret av et enda større område rundt hele rasområdet, inkludert gjennomfartsveien.

- Veien vil foreløpig være stengt over pinsehelga, forteller lensmannen til Dagbladet.

Ber folk holde seg unna NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) og NGI (Norges Geotekniske Institutt) driver nå søk i området, og det tas borreprøver av grunnen for å finne ut hva slags masser som kan være i bevegelse. Politiet ber folk om å holde seg unna området.

- Om folk ser stolper, trær eller andre gjenstander i bevegelse, så ønsker vi at det rapporteres inn til oss, sier Lensmann Hoff til Dagbladet.

Industribygget som som ligger delvis knust nedenfor rasområdet, er også avstengt inntil videre. Politiet frykter at resten av bygget kan kollapse, dersom det kommer ytterligere press mot fasaden.

Dagbladet har i dag vært på rasstedet. Raset er om lag hundre meter bredt, og det er store mengder jord og leire som har rast ut.

REGNES SOM TAPT: Huset på Svendsrudkollen gård i Gjerdrum  regnes som tapt. Nye ras pågår. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REGNES SOM TAPT: Huset på Svendsrudkollen gård i Gjerdrum regnes som tapt. Nye ras pågår. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer