Frykter nye Trump-opptøyer: - Mareritt

Før innsettelsen av påtroppende president, Joe Biden, er Washington D.C. blitt til en spøkelsesby. Nå forbereder de seg på nye Trump-opptøyer.

STENGER NED: Hovedstaden i USA stenger ned og forbereder seg på massive opptøyer for innsettelsen av president Joe Biden. Video: Kvaale/Nordahl Finsveen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): En hel verden ble rystet da ekstremistiske tilhengere av USAs avtroppende president Donald Trump stormet, angrep og beleiret Kongressen i Washington D.C. onsdag i forrige uke.

Nå har føderale, statlige og lokale myndigheter tatt en rekke drastiske grep for å forhindre nye eventuelle opptøyer i forkant, under og etter innsettelsen av USAs påtroppende president Joe Biden 20. januar.

Allerede søndag er det varslet store demonstrasjoner i USAs hovedstad, og de 50 hovedstedene i landets delstater.

TILSTAND: USA-korrespondent Vegard Kvaale om tilstanden i Washington D.C. akkurat nå. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Sentrum gjerdet inne

Sentrum av Washington D.C. er i praksis blitt en spøkelsesby.

De eneste som beveger seg i gatene nå, er polititjenestepersoner, soldater og pressefolk og hele bykjernen er i praksis stengt ned for trafikk.

Kvartalene som ligger langs The Mall - den ikoniske delen av byen som strekker seg fra Lincoln Memorial i vest til Capitol Hill i øst - og Det hvite hus, er gjerdet inne. Veiene er sperret med store betongblokker og det er politibiler på nesten hvert eneste gatehjørne. Desto nærmere man kommer disse områdene, desto mer finerplater ser man.

BARRIKADER OG SOLDATER: Fredag ble det satt opp betongblokker og gjerder rundt Capitol Hill. 20 000 soldater fra Nasjonalgarden er også i Washington D.C. nå. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
BARRIKADER OG SOLDATER: Fredag ble det satt opp betongblokker og gjerder rundt Capitol Hill. 20 000 soldater fra Nasjonalgarden er også i Washington D.C. nå. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Mange butikker og restauranter i disse områdene, har dyrekjøpt erfaring med opptøyer i byen og frykter de skadelige reprisene.

- Det er skummelt

Fredag morgen og formiddag brukte restauranten Duke's 'Grocery på å spikre finerplater foran vinduene og døra til lokalet. Andre restauranter i området, fikk kjenne på Trump-tilhengernes i forrige uke, og Anton Kurkn, daglig leder ved restauranten, ønsker ikke å ta noen sjanser.

- VELDIG REDD: - Kjæresten min er veldig redd, og vil at jeg skal sykmelde meg, sier Anton Kurkn, daglig leder ved restauranten Duke's Grocery et par kvartaler fra Det hvite hus. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
- VELDIG REDD: - Kjæresten min er veldig redd, og vil at jeg skal sykmelde meg, sier Anton Kurkn, daglig leder ved restauranten Duke's Grocery et par kvartaler fra Det hvite hus. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

- Hvordan har dere forberedt dere på de nærmeste dagene?

- Sponplatene kommer opp hver eneste gang det er demonstrasjoner her. Det er gårdeieren som tar en beslutning om dette. Dersom noe skjer og de knuser vinduene våre, har vi forsikring. Det har også gårdeieren.

Men de ønsker ikke å ordne med alt det. Så derfor prøver de å dekke til. Men vi vil fortsette å holde åpent. Men 20. januar - dagen da Joe Biden formelt blir USAs president - skal det innføres portforbud, og da er Duke's Grocery nødt til å stenge. Før pandemien jobbet det rundt 30 personer i restauranten. Nå er de fem-seks personer.

- Hva forventer du fra denne helgen?

- Jeg tror det de gjorde med å sende inn 20 000 soldater og stenge gatene, var bra. Jeg håper på det beste og at det blir fredelig. Men det er skummelt. Jeg er ikke redd for å dø, men kjæresten min er for eksempel veldig redd. Hun sier jeg bør sykmelde meg.

Kurkn legger til:

- Det har vært demonstrasjoner her før. Vi hadde et bryllup her en gang mens flere tusen demonstranter marsjerte forbi. Det var nok et bryllup de vil huske.

FLYTTER: Trumps regjering har begynt å flytte ut av Det hvite hus før innsettelsen av Joe Biden 20. januar. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Bilder: AP Vis mer

- Et mareritt

Dawn Velino er medeier i restauranten Founding Farmers, som ligger to kvartaler unna Det hvite hus. Der jobber de på høygir med å sikre restauranten mot mulige voldelige opptøyer, og har også barrikadert restauranten med finerplater.

- Gårdeieren vår holder på med å spikre igjen alle vinduene våre. Vi prøver å finne ut hvordan folk skal klare å komme seg på jobb med alle veiene som er stengt. Vi forsøker å holde åpent, sier Velino til Dagbladet.

- Hvordan vil du beskrive stemningen i Washington D.C. akkurat nå?

BARRIKADER OG SOLDATER: Fredag ble det satt opp betongblokker og gjerder rundt Capitol Hill. 20 000 soldater fra Nasjonalgarden er også i Washington D.C. nå. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
BARRIKADER OG SOLDATER: Fredag ble det satt opp betongblokker og gjerder rundt Capitol Hill. 20 000 soldater fra Nasjonalgarden er også i Washington D.C. nå. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

- Under innsettelsen av Trump var situasjonen liknende med et stort nærvær av nasjonalgarden og en militaristisk følelse i byen. Men vi har aldri opplevd at veier er blitt stengt så lang tid i forveien. Det skaper en del utfordringer. Hun forteller at de ikke er ukjent med at voldelige opptøyer går på bekostning av restauranten.

- Under Black Lives Matter-demonstrasjonene ble noen av vinduene våre knust. De kom seg ikke inn, men det var noen skader på møblementet utendørs og vinduene.

- Hvordan har dette siste året vært for dere som driver næringsvirksomhet her med pandemien, demonstrasjoner og nå denne innsettelsen?

- Det har vært et mareritt. Det har vært virkelig vanskelig og utfordrende.

- Frykter noe verre

USA: Donald Trump stilles for riksrett for andre gang. Vis mer

Kurkn har bodd i Washington D.C. i cirka ti år, vært vitne til at tre amerikanske presidenter er blitt tatt i ed, men har aldri opplevd maken til det byen er blitt gjenstand for den siste tida.

- Dette er første gang i historien jeg ser soldater gå rundt i gatene. Vanligvis er det millioner av mennesker her fra hele landet. Vanligvis er det fredelig. Det er alltid noen vakter og politi, men denne gangen virker det som de vet noe vi ikke vet, sier han.

- Tror du ting vil forandre seg i D.C. når Biden blir president?

- Ja, jeg tror temperaturen vil synke. Jeg trodde det fram til 6. januar. Men siden da har det vært veldig mange sinte mennesker. Det har splittet landet enda mer. Det er blitt kastet mer bensin på bålet. Før var det demonstrasjoner, men nå frykter jeg at det kan gå videre til noe verre.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer