Frykter nytt bildesjokk blir mer skadelig enn dette

Tyske Der Spiegel trykker bilder av amerikanske soldater som poserer stolt foran drepte sivile i Afghanistan.

BERØMTE BILDER: - Ja, jeg tok bilder selv. Og ja, jeg var på fem seks av dem, sa Lynndie England den gangen skandalebildene fra Abu Graib kom ut. Det verste, syntes hun, var at mediene publisert dem. Siden ble flere bilder fra fengselet offentliggjort. Foto: AP/Scanpix
BERØMTE BILDER: - Ja, jeg tok bilder selv. Og ja, jeg var på fem seks av dem, sa Lynndie England den gangen skandalebildene fra Abu Graib kom ut. Det verste, syntes hun, var at mediene publisert dem. Siden ble flere bilder fra fengselet offentliggjort. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En større sak i siste utgave av tyske Der Spiegel kan forverre forholdet mellom amerikanske styrker og det afghanske folk betraktelig.

Magasinet har trykket tre bilder som viser amerikanske soldater som poserer stolt foran kamera etter å ha drept ubevæpnede sivile i Afghanistan.

Tolv menn står nå for retten i Seattle. Fem av dem er tiltalt for overlagt drap og risikerer dødsstraff eller livstid i fengsel.

Mer skadelig enn Abu Graib Der Spiegel har kommet over rundt 4000 bilder og videoer som gruppa av amerikanske soldater selv har tatt.

Ifølge britiske The Guardian frykter Nato-offiserer i Afghanistan at publiseringen av trofébildene kan bli mer skadelig enn Abu Graib-skandalen.

Amerikanske og afghanske myndigheter frykter at avsløringene og bildene i det tyske magasinet skal utløse folkeopprør.

Utenriksminister Hillary Clinton har allerede ringt utenriksministeren i Afghanistan for å diskutere situasjonen. Nasjonal sikkerhetsrådgiver Tom Donilon har kontaktet myndighetene i Kabul, siden saken er egnet til å skade det allerede skjøre forholdet mellom USA og Afghanistan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer