Frykter nytt bildesjokk blir mer skadelig enn dette

Tyske Der Spiegel trykker bilder av amerikanske soldater som poserer stolt foran drepte sivile i Afghanistan.

BERØMTE BILDER: - Ja, jeg tok bilder selv. Og ja, jeg var på fem seks av dem, sa Lynndie England den gangen skandalebildene fra Abu Graib kom ut. Det verste, syntes hun, var at mediene publisert dem. Siden ble flere bilder fra fengselet offentliggjort. Foto: AP/Scanpix
BERØMTE BILDER: - Ja, jeg tok bilder selv. Og ja, jeg var på fem seks av dem, sa Lynndie England den gangen skandalebildene fra Abu Graib kom ut. Det verste, syntes hun, var at mediene publisert dem. Siden ble flere bilder fra fengselet offentliggjort. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En større sak i siste utgave av tyske Der Spiegel kan forverre forholdet mellom amerikanske styrker og det afghanske folk betraktelig.

Magasinet har trykket tre bilder som viser amerikanske soldater som poserer stolt foran kamera etter å ha drept ubevæpnede sivile i Afghanistan.

Tolv menn står nå for retten i Seattle. Fem av dem er tiltalt for overlagt drap og risikerer dødsstraff eller livstid i fengsel.

Mer skadelig enn Abu Graib Der Spiegel har kommet over rundt 4000 bilder og videoer som gruppa av amerikanske soldater selv har tatt.

Ifølge britiske The Guardian frykter Nato-offiserer i Afghanistan at publiseringen av trofébildene kan bli mer skadelig enn Abu Graib-skandalen.

Amerikanske og afghanske myndigheter frykter at avsløringene og bildene i det tyske magasinet skal utløse folkeopprør.

Utenriksminister Hillary Clinton har allerede ringt utenriksministeren i Afghanistan for å diskutere situasjonen. Nasjonal sikkerhetsrådgiver Tom Donilon har kontaktet myndighetene i Kabul, siden saken er egnet til å skade det allerede skjøre forholdet mellom USA og Afghanistan.

Ber om unnskyldning Og saken kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt. Amerikanske og afghanske myndigheter forhandler nå om USA skal få etablere permanente militære baser i Afghanistan.

OPPRØRENDE: Denne videograbben fra tv-stasjonen Al-Arabiya viser de amerikanske soldatene Charles Graner og Lynndie England mens de poserer med nakne irakiske fanger. Foto: Scanpix
OPPRØRENDE: Denne videograbben fra tv-stasjonen Al-Arabiya viser de amerikanske soldatene Charles Graner og Lynndie England mens de poserer med nakne irakiske fanger. Foto: Scanpix Vis mer

Oberst Thomas Collins i den amerikanske hæren ber, i en fersk uttalelese, om unnskyldning for de smertene de grufulle bildene har forårsaket.

Handlingene som utspiller på bildene er «forkastelige for oss som mennesker og står i motsetning til de standarder og verdier som USA forfekter», heter det i uttalelsen.

Overgriperne er del av ei gruppe amerikanske soldater som er beskyldt for å stå bak en rekke drap i Afghanistan.

Bildene er, ifølge uttalelsen fra Collins «i skarp kontrast til disiplinen, profesjonaliteten og respekten som har karakterisert våre soldaters opptreden gjennom nesten ti år med operasjoner».

SIKTET: Jeremy Morlock og Andrew Holmes er blant soldatene som skal ha deltatt i å drepe sivile afghanere. Foto: U.S. ARMY / AFP / SCANPIX
SIKTET: Jeremy Morlock og Andrew Holmes er blant soldatene som skal ha deltatt i å drepe sivile afghanere. Foto: U.S. ARMY / AFP / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer