Frykter nytt  flykaos i kveld

Meteorologer melder om underkjølt regn og snødekte rullebaner. Det kan bety store forsinkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 40 000 flypassasjerer skal inn og ut av Gardermoen i dag.

-  Får vi den samme værsituasjonen som vi hadde på onsdag, kan det lett bli store forsinkelser. Været er noe vi ikke kan gjøre så mye med, dessverre, sier Jo Kobro, informasjonssjef ved Oslo Lufthavn.

Flyselskapene avgjør

Onsdag kveld sto trafikken på Gardermoen stille i flere timer. Underkjølt regn som frøs på rotorene gjorde at flyselskapene besluttet å sette alle fly på bakken. Dermed ble det heller ikke plass ved gatene til å ta imot ny trafikk. Flere tusen reisende på mange flyplasser over hele Norge ble da pent nødt til å vente til flytrafikken igjen var operativ på landets største flyplass.

Slår værprognosene til Meteorologisk institutt inn, vil forsinkelsene i flytrafikken bli store også i dag.

-  Utover dagen vil det komme nedbør over Gardermoen. Vi ser ikke bort fra at det er underkjølt regn. Da vil vi kunne få samme scenario som på onsdag, med forsinkelser og stopp i flytrafikken, sier statsmetereolog Hildegunn Foss Vorkinn ved Meteorologisk institutt.

Mot kvelden vil imidlertid nedbøren avta noe. Likevel, skaden kan allerede være uopprettelig. For det er mellom 15.00 og 19.00 det etter planen skal lande og lette flest fly på Gardermoen.-  Det er flyselskapene selv som avgjør, ut ifra et sikkerhetsmessig perspektiv, å sette flyene på bakken. Vi har ikke noe med det å gjøre. Men vi håper i det lengste at vi kan unngå en slik situasjon som vi hadde på onsdag. Det gagner ingen, verken oss eller de reisende, sier Kobro.

Strømmer til NSB

Og mens det krangles i lufta, smir NSB jernet. Informasjonssjef Åge-Chrisoffer Lundeby regner med at alle de 21 000 ekstra stolsetene som er satt inn for å avvikle juletrafikken, vil fylles opp.

-  Det er trangt på Nordlandsbanen, men fremdeles er det ledige seter på de fleste avganger. I dag kjører vi med alt materiell vi har tilgjengelig. Men skal du ta toget hjem til jul, bør du raske på med å bestille plass, sier Lundeby.

I fjor fylte NSB opp alle de 16 000 ekstra setene som ble satt inn i juletrafikken. Lundeby presiserer at de 5 000 ekstra setene i år ikke har noe å gjøre med kranglingen mellom flygeledere og Avinor.

-  Det er vel heller et resultat av en økning i kundemassen i år. Vi har ingen indikasjoner på at usikkerheten i flytrafikken gjør at vi får flere reisende, sier Lundeby.

I TÅKEHEIMEN: Det var tung tåke på Gardermoen i går kveld.