Stortinget

Frykter nytt kuldesjokk

Stortingsrepresentantene ble forkjølet av den kalde inneluften. Nå frykter politikerne at de igjen går en kald vinter i møte.

KALDT: Det kan bli mange forfrosne stortingspolitikere denne vinteren også. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
KALDT: Det kan bli mange forfrosne stortingspolitikere denne vinteren også. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

STORTINGET (DAGBLADET): Vinteren kommer. Det er et ugjendrivelig faktum for alle fra Jørgen hattemaker til landets maktelite. Og stortingspolitikerne frykter nå at de igjen vil fryse seg gjennom den kaldeste årstida.

I fjor gikk nemlig klagene på tvers av den ærverdige stortingsbygningen. Dagbladet målte temperaturen på et av kontorene til bare 16 grader. Over alt i gangene kunne man se kjente TV-fjes med strikkejakker og lusekofter.

Nå frykter stortingspolitikerne at kuldegrøsset skal gjenta seg. Nå har nemlig politikernes eget utvalg fått saken på bordet.

Sist vinter ble til alt overmål en av stortingspolitikerne forkjølet av den lave temperaturen, som var et resultat av strømsparingstiltak i nasjonalforsamlingen. Frp's Dagfinn Olsen dro like godt hjem.

- Bekymret

«Søndag kveld var det 15,5 grader og etter flere dager med dårlig temperatur på kontoret endte dagen i dag opp med halspastiller, paracetamol og papir», skrev han i et Facebook-innlegg.

- Ingen skal fryse på Stortinget, svarte stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

IKKE LUKK VENTILEN: Lukker du ventilen kan det forårsake dårlig inneklima. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

I slutten av oktober havnet kuldegyset tilbake på agendaen i nasjonalforsamlingen, som sak i brukerrådet, også kjent som Stortingets elevråd blant venner.

«Basert på erfaringene fra forrige vinter uttrykker brukerrådet bekymring for at vi går en ny vinter i møte med svært kalde kontorer. Viktig å finne en god balanse mellom miljøtiltak og arbeidsmiljøhensyn.» heter det i referatet fra møtet den 20. oktober.

Det var leder for brukerrådet, Heidi Greni (Sp), som tok opp saken.

- I fjor var det flere som ble dårlige. Også stortingsrepresentanter har ulike helseplager, og så lave temperaturer kan være krevende.

SA IFRA: Det var leder for brukerrådet Heidi Greni (Sp) som tok opp bekymringen om en ny kald vinter på Løvebakken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SA IFRA: Det var leder for brukerrådet Heidi Greni (Sp) som tok opp bekymringen om en ny kald vinter på Løvebakken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Fungerer dårlig

Selv målte Greni temperaturen på sitt kontor til ned i 15 grader sist vinter. Hun forteller at stortingsbygningen er gammel og vanskelig å varme opp på en god måte.

- Selve stortingsbygningen fungerer dårlig.Vi i Senterpartiet har kontorer som er kolossalt varme, og andre der det er fryktelig kaldt.

Selv ikke når stortingsrepresentantene skal tale eller stemme over lover og budsjetter kan de få varmen i seg.

- Det kan være ganske kaldt i salen i perioder. Når det blir skikkelig kaldt ute tar det noen dager før det blir varmt i salen, sier Greni.

- Må unngå det

Stortingets administrasjon mener imidlertid at de vet råd, og har tror på bedring denne vinteren.

- Stortinget er en gammel bygning, og når det er temperatursvingninger kan det være vanskelig å få rett temperatur i alle rom. Vi gjorde oss noen erfaringer med varmestyringen sist vinter, og er bedre forberedt i år. Vi vil ha dialog med representantene gjennom vinteren om behov for eventuelle temperaturjusteringer, sier Bjør Erik Rustad, gruppeleder i seksjon for eiendomsdrift på Stortinget i en kommentar til Dagbladet.

Kulden i fjor oppsto da Stortinget senket temperaturen til 19 grader som en del av en nasjonal kampanje for å spare strøm. Nå er beskjeden fra brukerrådets leder Heidi Greni er klar.

- Vi må unngå at vi få de samme temperaturene ned i 15 - 16 grader i år. Vi må være oppmerksom på at det ikke bare er å vedta å senke med temperaturen med x grader når utgangspunktet er forskjellig, sier Greni. Dette tror jeg driftsavdelinga er veldig oppmerksom på nå og vil ivareta det på en god måte.

- Vi må unngå at vi få de samme temperaturene ned i 15–16 grader i år. Vi må være oppmerksom på at det ikke bare er å vedta å senke temperaturen når man har en bygning der det er umulig å få lik temperatur alle steder, sier Greni.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer