Frykter nytt lovforslag vil gi straffrihet for vold mot kvinner og tvangsekteskap i Afghanistan

- De ser på kvinners rettigheter som noe vestlig de skal kjempe imot.

NY LOV GIR VITNEFORBUD:  Et nytt lovforslag, som sier at fornærmedes familie ikke kan avhøres som vitner, har skap harnisk blant kvinneorganisasjoner i Afghanistan. Forslaget ble godkjent av parlamentet, men ble i dag stoppet av president Hamid Karzai, som sa forlaget måtte endres. Han sa imidlertid ingenting om hvordan, og flere frykter det fortsatt kan bli innført lover som innskrenker kvinners rettigheter. Foto: Nicolas Asafouri / AFP Photo / NTB Scanpix
NY LOV GIR VITNEFORBUD: Et nytt lovforslag, som sier at fornærmedes familie ikke kan avhøres som vitner, har skap harnisk blant kvinneorganisasjoner i Afghanistan. Forslaget ble godkjent av parlamentet, men ble i dag stoppet av president Hamid Karzai, som sa forlaget måtte endres. Han sa imidlertid ingenting om hvordan, og flere frykter det fortsatt kan bli innført lover som innskrenker kvinners rettigheter. Foto: Nicolas Asafouri / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det afghanske parlamentet godkjente denne måneden et lovforslag som forbyr familiemedlemmer å vitne mot hverandre.

Loven har møtt massiv kritikk og anklages for å kneble ofre for familievold, tvangsekteskap og overgrep.

I dag lovte president Hamid Karzai at de skal endre lovforslaget, men sa ingenting om hvordan.

- Hver gang det konservative parlamentet kommer med slike kvinnefiendtlige forslag, så ser vi at presidenten avviser det verste, men er diplomatisk og gir etter litt, og så ender det opp med å bli verre likevel, sier professor Elisabeth Eide ved Høgskolen i Oslo og Akershus til Dagbladet.

- Enorme følger Flere land, deriblant Norge, har lover som gir vitnefritak for ektefeller, men den afghanske versjonen har tatt det et steg lenger og utvidet prinsippet til hele familien.

- Det er et veldig uheldig lovforslag i et land hvor det er langt mellom krisesentrene og vanskelig for kvinner å bryte ut av voldelige ekteskap. Det vil gi enda dårligere legal beskyttelse for kvinner, da for eksempel søstre ikke kan vitne mot fedre, brødre eller onkler, fortsetter Eide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer