Frykter nytt lovforslag vil gi straffrihet for vold mot kvinner og tvangsekteskap i Afghanistan

- De ser på kvinners rettigheter som noe vestlig de skal kjempe imot.

NY LOV GIR VITNEFORBUD:  Et nytt lovforslag, som sier at fornærmedes familie ikke kan avhøres som vitner, har skap harnisk blant kvinneorganisasjoner i Afghanistan. Forslaget ble godkjent av parlamentet, men ble i dag stoppet av president Hamid Karzai, som sa forlaget måtte endres. Han sa imidlertid ingenting om hvordan, og flere frykter det fortsatt kan bli innført lover som innskrenker kvinners rettigheter. Foto: Nicolas Asafouri / AFP Photo / NTB Scanpix
NY LOV GIR VITNEFORBUD: Et nytt lovforslag, som sier at fornærmedes familie ikke kan avhøres som vitner, har skap harnisk blant kvinneorganisasjoner i Afghanistan. Forslaget ble godkjent av parlamentet, men ble i dag stoppet av president Hamid Karzai, som sa forlaget måtte endres. Han sa imidlertid ingenting om hvordan, og flere frykter det fortsatt kan bli innført lover som innskrenker kvinners rettigheter. Foto: Nicolas Asafouri / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det afghanske parlamentet godkjente denne måneden et lovforslag som forbyr familiemedlemmer å vitne mot hverandre.

Loven har møtt massiv kritikk og anklages for å kneble ofre for familievold, tvangsekteskap og overgrep.

I dag lovte president Hamid Karzai at de skal endre lovforslaget, men sa ingenting om hvordan.

- Hver gang det konservative parlamentet kommer med slike kvinnefiendtlige forslag, så ser vi at presidenten avviser det verste, men er diplomatisk og gir etter litt, og så ender det opp med å bli verre likevel, sier professor Elisabeth Eide ved Høgskolen i Oslo og Akershus til Dagbladet.

- Enorme følger Flere land, deriblant Norge, har lover som gir vitnefritak for ektefeller, men den afghanske versjonen har tatt det et steg lenger og utvidet prinsippet til hele familien.

- Det er et veldig uheldig lovforslag i et land hvor det er langt mellom krisesentrene og vanskelig for kvinner å bryte ut av voldelige ekteskap. Det vil gi enda dårligere legal beskyttelse for kvinner, da for eksempel søstre ikke kan vitne mot fedre, brødre eller onkler, fortsetter Eide.

- Straffrihet for vold I et land hvor vold i hjemmet er utbredt, men den rettsmedisinske praksisen er begrenset, mener organisasjoner at vitneendringer kan få enorme konsekvenser for kvinner som vil anmelde vold og overgrep.

UTSATT FOR FAMILIEVOLD:  Det fryktes at lovforslaget vil føre til at færre kvinner tørr å stå opp mot og anmelde vold og overgrep. Disse bildene viser to av Afghanistans mest kjente saker på familievold: Sahar Gul (15) t.h. ble holdt innesperret i kjelleren og grusomt torturert etter hun nektet ektemannen å presse henne inn i prostitusjon i 2011. Hun tok saken sin til retten, men svigerfamilien ble frikjent. Etter Bibi Aisha t.v. (18) flyktet fra svigerfamilien på grunn av familievold, ble hun holdt nede mens de sammen med Taliban-menn kuttet av henne ørene og nesen. Bildet av Aisha ble kåret til World Press Photo of the Year i 2010. Foto: Jodie Bieber / AP / NTB Scanpix og Shah Marai / AFP Photo / NTB Scanpix
UTSATT FOR FAMILIEVOLD: Det fryktes at lovforslaget vil føre til at færre kvinner tørr å stå opp mot og anmelde vold og overgrep. Disse bildene viser to av Afghanistans mest kjente saker på familievold: Sahar Gul (15) t.h. ble holdt innesperret i kjelleren og grusomt torturert etter hun nektet ektemannen å presse henne inn i prostitusjon i 2011. Hun tok saken sin til retten, men svigerfamilien ble frikjent. Etter Bibi Aisha t.v. (18) flyktet fra svigerfamilien på grunn av familievold, ble hun holdt nede mens de sammen med Taliban-menn kuttet av henne ørene og nesen. Bildet av Aisha ble kåret til World Press Photo of the Year i 2010. Foto: Jodie Bieber / AP / NTB Scanpix og Shah Marai / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- President Karzai burde avvise denne loven helt, da den vil la de som utøver vold mot kvinner gå fri. Hvis loven blir innført, så vil afghanske kvinner bli fratatt legal beskyttelse fra slektninger som forgriper seg, tvangsgifter dem eller til og med selger dem, skriver Human Rights Watch sin Asia-direktør Brad Adams i en pressemelding.

Vitneplikten er bare en liten del av et større lovforslag, men kvinneorganisasjoner i Afghanistan og verden over har bitt seg merke i den lille, men potensielt betydningsfulle, endringen.

Ingen løfter Karzai lovte i dag å revidere lovforslaget, men nektet å presisere hva de kom til å endre på.

- Det overrasker meg ikke at parlamentet, med mange konservative menn, har godkjent et slikt forslag. Presidenten er jo en slags linedanser som både forsøker å ta hensyn til internasjonale presse og fremtredende konservative krefter innad i landet. Så vi får se hva vi ender opp med til slutt, sier Eide til Dagbladet.

Hun sier kvinne- og familiepolitikken i Afghanistan dras i en negativ retning.

- Det er ganske stor pessimisme blant mange kvinner nå, som føler de står med ryggen mot veggen og kjemper en kamp de ofte taper.

Noen forbedringer Presidenten har blitt kritisert for å drøye behandlingen av denne saken, men på en pressekonferanse mandag, sa en pressetalskvinne at Karzai tok tak i saken så snart den havnet på hans bord, og viste til at Karzai har gjort mye for kvinners rettigheter.

- Dere har tidligere sett at presidenten er en person som har beskyttet kvinners rettigheter etter dette landets lover, sa talskvinne for president Karzai, Adela Raz, ifølge The Guardian.

HIOA-professor Eide er enig i at det har skjedd noen positive endringer for kvinner i Afghanistan.

DEMONSTRERER:  Forslaget har møtt motstand fra organisasjoner som kjemper for kvinners rettigheter i Afghanistan. Her fra en demonstrasjon i Kabul på torsdag: Foto: Shah Marai / AFP Photo / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Forslaget har møtt motstand fra organisasjoner som kjemper for kvinners rettigheter i Afghanistan. Her fra en demonstrasjon i Kabul på torsdag: Foto: Shah Marai / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Flere jenter får nå utdanning, som gjør det mulig for dem å kjempe for egne rettigheter, samtidig som mange i Afghanistan ser på kvinners rettigheter som noe vestlig som de skal kjempe imot, sier Eide.

Det nye konservative lovforslaget er bare ett av mange som har skapt internasjonal debatt de siste årene. I fjor åpnet et utkast til ny straffelov for å gjeninnføre steining som straff for utroskap, men det ble forkastet av Karzai. I 2009 ble det fremmet en ny familielov for den sjiamuslimske befolkningen i landet, som blant annet aksepterer barneekteskap og legaliserer voldtekt i ekteskapet.

OM VITNEPLIKT:

Det afghanske lovforslaget:

I lovforslaget «Forbud mot avhør av en
person som vitne» sier paragraf 26 at «slektninger av fornærmede»
«ikke kan bli avhørt som vitner». Forslaget ble godkjent i parlamentet,
men måtte bli signert av Afghanistans president, før det kunne tre i
kraft. Presidenten sa i dag at han ikke ville signere, og at de skulle
se på paragraf 26 på nytt, uten å presisere hva de skulle endre på
og hvordan.

Norsk lov

Straffeprosessloven § 122 første ledd:

1 Siktedes, 2 ektefelle,3 slektninger i rett
opp- eller nedstigende linje, søsken og
like nær besvogrede er fritatt for vitneplikt.
Som besvogret anses også den besvogredes
ektefelle. Fritak for vitneplikt gjelder
ikke for fornærmede eller vitner under
12 år.

Andre ledd: Det som er bestemt om ektefeller, gjelder også fraskilte, samt personer som lever eller har levd sammen i et ekteskapslignende
forhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer