Frykter nytt ransmiljø

Kriminelle rekrutter på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aantallet ran har gått ned de siste året, men politiet slår seg ikke til ro. De frykter flere brutale ran i tiden fremover, melder NRK.

Etter at mange fra det harde ransmiljøet i Norge er blitt arrestert siden NOKAS-ranet og ransforsøkene på Jessheim i Akershus og Aker Brygge i Oslo i fjor, har det dannet seg grobunn for rekruttene til ransmiljøet, mener politiet.

- Det er en viss ettervekst her som ser sin mulighet til å komme inn på markedet, sier politiinspektør Iver Stensrud ved Oslo politidistrikt til NRK.

Stensrud sikter blant annet til væpnede ran og ransforsøk mot bensinstasjoner og andre døgnåpne steder. Ransgjengene består gjerne av ungdom i alderen 16 til 20 år, både etnisk norske og innvandrere.

Ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Universitetet i Oslo er ran er en av de kriminalitetstypene som har økt mest de siste årene fordi det gir stort utbytte og kick til unge spenningssøkere. De som utvikler seg til profesjonelle ranere, begynner ofte svært tidlig, og klatrer oppover «karrierestigen» innenfor det kriminelle miljøet, inspirert av de eldre.

En av bakmennene til Munch-ranet, hittil den sjette, ble senest tatt 3. juni.

INSPIRERER: Store deler av det harde ransmiljøet i fengsel gir plass til de unge, inspirerte. Her fra Munch-ranet i august i fjor. Foto: Scanpix
INSPIRERER: Store deler av det harde ransmiljøet i fengsel gir plass til de unge, inspirerte. Her fra Munch-ranet i august i fjor. Foto: Scanpix Vis mer
FRYKTER REKRUTTENE: Politiinspektør Iver Stensrud ved Oslo politidistrikt frykter ransrekruttene.